jobbkonyok 2014.10.22. 15:21

Az internetadó

Régen írtam már, de az internetadó nálam is kivágta a biztosítékot. Nem azért mert beállnék a birkasorba, hogy itt a demokrácia mekkora bajban lesz, nekem teljesen más indokaim vannak.

A demokrácia
A demokrácia meg működött és működne internet nélkül is, hiszen aki az internetre alapozza elméletét, az azt mondja, hogy az 50-es évektől a 90-es évekig nem is volt demokrácia Nyugaton. Nálunk meg szintén nem volt demokrácia 1990-től. Akkor mi volt? Ezt szeretném tudni. A magyar internetes tájékoztatás amúgy is kritikán aluli, és egyre süllyed. Aki azt gondolja, hogy az origo/index/444/hir24 és társai adják a demokrácia alapját, azoknak tudok ajánlani pár gyorstalpalót. Néha elcsodálkozok a címlapokon, és amikor legkomolyabbnak tartott origo.hu főoldalán lévő kb 20 cikkből 18 arról szól, hogy melyik nulla aggyal rendelkező legújabb celeb, hogy szólt be egy másik társának, vagy, hogy épp ki kivel feküdt le, és melyik amerikai bugyuta sorozat indul, akkor mindig mondom magamban, hogy nincs lejjebb. És másnap rájövök de bizony van lejjebb. És mondom: ez az origo, a többiről ne is beszéljünk. És ezek viszik el az internetes "tájékoztatás" 80-90%-át. A komolynak tartott újságok netes kiadását a kutya sem olvassa.

internet.jpg
A szintén diplomás munkatársaim netes szokásain szoktam csodálkozni: a legtöbb kijelenti, hogy ő csak xy oldalt nézi (itt tessék behelyettesíteni: kuruc.info/index stb). Én még nem láttam olyan embert aki leült volna és elolvassa a népszabit, mno-ot, hírlapot, heti választ és 168 órát, aztán kialakít egy véleményt. Mindenki a lelkéhez legközelebb álló híroldalt fogyasztja. Nemrég megkérdeztem egyik "szélsőséges" munkatársamat, aki előtte csak kurucot olvasott és mostanában rászokott a 444-re (amit csak úgy emleget, hogy a "zsidók"). Mondom mi történt veled, ilyeneket olvasol? Azt mondja, jó olvasni, ahogy fikázzák a kormányt. Ennyi. Leszarja a korrekt tájékoztatást. Neki lelki (ön)kielégülés kell, nem korrekt információk. És a legtöbben ilyenek vagyunk, véletlenül sem hallgatjuk meg a másik felet. Az ilyen hozzáállás nem a demokrácia melegágya.

Egyébként a híroldalak/tv-híradók ilyentén lesüllyedése a 60-as években Amerikában kezdődött, amikor egy ottani nagy csatorna hírigazgatója azt mondta: nem a tájékoztatás a fontos, hanem a nézettség. És ekkortól számítják a híradók elbulvárosodását. Erről beszélt annó Sváby is a TV2-n, hogy neki az ilyen híradó a célja, ezért menesztették Sálingót az origo éléről, mert nem értett egyet ezzel az irányvonallal. És minden nagy magyar hírportál ezt csinálja. Ez lenne a demokrácia?
(olvasnivaló: Bernard Goldberg: Médiahazugságok)

Egy kutatást csináltak a TV-nézési szokásokról, aminek az eredménye azt lett, hogy a rengeteg fajta csatorna nemhogy kitágította volna a nézők látókörét, hanem teljesen be tudja szűkíteni. A néző ugyanis, ha szeret mondjuk sportot nézni, akkor képes egész nap azt nézni. Miért nézzen "unalmas" természetfilmet, amikor ott a rengeteg olyan csatorna ami őt érdekli. Szóval én kételkedek, abban, hogy a nagy katyvaz olyan fontos lenne a demokrácia működéséhez, főleg nem ez a fikázós stílus amivel csak hergelik az embereket. Ahhoz egy korrekt újságíró gárda kellene, ami jelenleg nincs a magyar netes ugaron (az nem hoz kattintást --> nincs pénzt).

Az internet
Nem szeretnék itt az internet ellen beszélni, mert az egyik legnagyobb jótéteménynek tartom, annak ellenére, hogy magukat okosnak tartó emberek kétely nélkül elhisznek mindent amit olvasnak, csak mert az "interneten írták". Van itt UFO, repülőről leszórt méreg, a földönkívüli emberkísérletek, a 30 féle egymásnak ellentmondó szuperbiztos és az egyetlen jó diéta stb. Akkor miért kell az internet? Mert a sok szemét ellenére tele van szép és jó dolgokkal, ami nélkül szegényebb lenne az életünk. Mert rengetegszer előjön a jobbik, segíteni kész énünk amikor jótékonykodni kell, és szó szerint mindent lehet tanulni. A szegénységből való felemelkedés fő segítője. Csak akarat kell. Nyelveket ma már ingyen tanulhatunk, még beszélgető társakat is találhatunk, vagy megtanulhatunk gitározni, mint ez a híres koreai srác, aki magától számítógépes oktató anyagokból tanult. A programozást ne is említsük. Ezért kellene elérhető árúvá tenni a netet, arról ne is beszéljünk, hogy Finnországban alanyi jogon jár a szélessávú net mindenkinek.

Azért kell a net, hogy ilyeneket tanulhassunk:


Mit lehet tenni?
Tiltakozzunk. Menjen el mindenki személyesen az országgyűlési képviselőjéhez (én már megtettem más ügyben) és korrekt hangnemben mondja el az érveit. A remélt 20 milliárd forint semmi a magyar költségvetés 30 ezer milliárdjához képest (értsd: olyan mintha a havi 30 ezer forintos fizetéshez hozzácsapnának 20 forintot). Aztán a tanulás és az ügyintézés egyszerűsítése,  a kapcsolattartás miatt is fontos.

Nemcsak személyesen hanem email-ben is tiltakozhatunk a fidesz@fidesz.hu címen. Küldjünk levelet, itt egy sablon szöveg:

Tisztelt Fidesz Frakció!

Ez úton szeretném kifejezni tiltakozásomat a bevezetni kívánt internetadó ellen, mert meggyőződésem, hogy a tanulás, a mindennapi ügyintézés, a munkahelyteremtés és esélyegyenlőség egyik legfontosabb eszköze a mindenki által könnyedén és olcsón elérhető világháló-hozzáférés. Ezt akadályozza az új adó, ami ráadásul a magyar költségvetés szempontjából elenyésző tétel.

Kérem ne szavazzák meg az internetadót!

köszönettel, XY




A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr456817291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Internetadó Best Of 2014.10.23. 11:32:40

  Oldal látogatási vizitdíj? Ebből nagy bukta lesz! Stadionadóhoz mit szólnál Viktor? Vagy meccsadóhoz? Magyarország lesz az első ország ahol olcsóbb lesz kurvázni, mint netes pornót tölteni. Újabb álláslehetőség valakiknek. Router-leolvasó. "...

Trackback: Internetadó Best Of2 képek 2014.10.23. 11:32:20

  Internetadó Best Of folytatása, de itt már csak képek lesznek, beköpések nem.              

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.10.23. 10:18:51

"Aki azt gondolja, hogy az origo/index/444/hir24 és társai adják a demokrácia alapját, azoknak tudok ajánlani pár gyorstalpalót."

Tessék, a gyorstalpalódhoz:
index.hu/belfold/2014/10/22/norveg_ugy_igy_nezett_ki_egy_koncepcios_per_a_tortenelemkonyvben/

index.hu/belfold/2014/10/22/a_nav_elnoket_a_becsi_repteren_talaltak_meg/

Ilyen cikkeket a fidesz által megszállt, közpénzből működtetett "köz"-nek csúfolt média hírei között nem találsz. Kapíse? Nem? Nem csodálom lobbikos...

Gazz 2014.10.23. 11:07:12

Nem jó az email cím. Gondolom halálba spammelték. :-)

colonel Tigh 2014.10.23. 14:27:51

Ez most komoly? Menjen el mindenki személyesen az országgyűlési képviselőjéhez? Mi van? Ezt tényleg komolyan gondolhatja valaki? Eleve ott kezdődik, hogy ahány embernek ez most bassza a csőrét, annak csak ha a töredéke menne el személyes meghallgatásra már az hónapokat jelentene. De ez csak a technikai oldala a dolognak. Nem fogadóórára kell járni, hanem ki kell menni a parlament elé tömegesen, mert annak van látszata, azt nem lehet elmismákolni. Ráadásul ha már úgyis ott vagyunk, a korrupciós-, meg az összes egyéb szennyük ellen is ki lehet fejezni a nemtetszést. Máshogy nem lehet sajnos. Én örülnék a legjobban ha máshogy is lehetne, mert egyrészt lusta vagyok, másrészt utálom a balhét. De ha másképp nem megy, akkor egyszerűen muszáj megtenni. Legalábbis előbb vagy utóbb az lesz, mert amilyen úton a vezetés jár az kétségbeejtő.

Nemján Sándor (törölt) 2014.10.24. 00:38:58

a képviselőt nem te választod hanem a párt jelöli ki számodra. Nem lehet őket meggyőzni mert nem téged képviselnek
süti beállítások módosítása