2012. márciusában kijött egy érdekes adat: a magyar munkanélküliségi ráta 10,9 százalék volt januárban, ami az egy évvel korábbi 11,4 százalékhoz képest 0,5 százalékpontos csökkenést mutat. Ezt valahogy nem kürtölték sehol világgá a magyar sajtóban, pedig érdemes lenne, hiszen válság van, és az Orbán-kormány képes volt ilyen körülmények között is csökkenteni ezt a számot. Ja, és mielőtt valaki a közmunka-programra fogná a dolgot, annak elárulom, hogy a legjobban a magánszférában nőtt a foglalkoztatottság.
De a közmunkával sincs semmi gond, a nyomorgó vidékek felzárkoztatása szerintem sokkal fontosabb, mint, hogy néhány multi mennyi munkást vett fel aktuálisan.

A fenti adatsor két szempontból érdekes:
- Az egyik a szocik 2002-2010 teljesítményének fényében. Drága baloldali elvtársak képesek voltak hozni azt az elismerésre méltó teljesítményt, miszerint a 2002-es 5,2%-os munkanélküliséget 2010. márciusra feltornázták 11,8% -ra. És ez nem csak a válság miatt volt, hiszen a válság csak 2008 őszén tört ki, a munkanélküliek száma pedig 2002 óta szépen ahogy kell minden évben kiszámíthatóan növekedett. Tényleg valaki meg tudná mondani miért van az, hogy az első Orbán-kormány alatt folyamatosan csökkent a munkanélküliség, és ahogy Megyóék átvették a hatalmat, megfordult a trend? És 2010 után újra csökkenni kezd a munkanélküliség. De most tényleg. Ezek hivatalos KSH adatok. Ezt nem lehet jobb- vagy baloldal szerint értelmezni. Miért van ez?

- A másik szempont a nagyvilág helyzete. Belegondolt valaki, hogy válság van, és a válság közepén is képes a kormány a munkanélküliséget csökkenteni? Ez szép ahhoz képest, hogy Európában/a világban szinte mindenhol nagy gondot jelent.
Görögországban a munkanélküliségi ráta 20,9 százalékra ugrott az októberi 18,2 százalékról. A spanyoloknál majdnem 25%. AZ USA-nak is meg kell barátkozni a 10% környéki munkanélküliséggel. És ez igazán érdekes egy olyan országban ahol ha korábban 5%-ra nőtt ez a szám, akkor le akart szakadni az ég. A szlovákoknál 14% fölött van.

A fentieket érdemes figyelembe venni, mielőtt nekiállunk jajongani.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr664337100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása