Az utóbbi néhány napban jobboldali újságírók és politikusok kielemezték miért nyert olyan sok helyen az ellenzék a legutóbbi önkormányzati választáson. Ki-ki egy-két okot említett, de több elemzést végigolvasva-hallgatva jó pár okot jegyeztem fel, aminek mind van valami alapja. Az, hogy ezek közül melyiknek mekkora hatása volt, azt nem lehet tudni, mivel ilyen felmérés nem készült, és mindenki a saját szája íze szerint tarthatja egyiket-másikat fontosabbnak illetve dőntönek is. Pár ok akár közösen is tárgyalható lenne, de talán jobb külön venni ezeket. Akkor tehát vegyük végig a felsorolt okokat:

Fidesz-ellenszenv
Kétségtelen, hogy az országban, kivált Budapesten, a szavazók több mint 50%-a sosem szavazna a Fidesz-re. Világnézeti okok, egzisztenciális okok, nevelés vagy a balliberális sajtóból való egyoldalú tájékozódás miatt nagyon sokakban olyan mély ellenszenv van, hogy azt semmiféle politika nem tudja megfordítani. Elég azt végigvenni, hogy 2010-ben 8 évnyi MSZP-SZDSZ kormányzás után is csak az ország fele adta szavazatát Orbánékra. És talán ide tartoznak a protest szavazók is, akiket mndig könnyű a regnáló hatalom ellen buzdítani.

A 2022-es válaszátás ígérete
Ezt a tömeget, illetve a bizonytalan részét mozgosította az az ígéret, hogy ha most elmegy mindenki és nyer Karácsony Gergely, akkor 2022-ben megy a Fidesz. Ez olyanoknak is rendkívül vonzó volt, akik számára egy önkormányzati választás amúgy nem volna elég fontos, hogy vasárnap fél órát a szavazásra fordítson.

Kampányígéretek
Kétségtelen, hogy Karácsony Gergely sok mindent ígért és jól át is ment a sajtón, pl ingyen BKV 14 év alatt, CT mindenhova, a Fidesz-stadionok leállítása.

Nem volt Tarlós-kampány
Ezzel szemben Tarlósnak nem volt igazi kampánya, sem arról mit épített, sem arról mit szándékozik tenni. Az utolsó héten nagy nehezen közzé tett egy listát az elmúlt évek fejlesztéseiről, de azt is csak azért mert a ballib sajtó másról sem zengett, minthogy itt semmi sem történt. Horn Gábor még azt is képes volt kimondani egy interjúban, hogy itt minden a Demszky-érában épült. Tarlósnak hatalmas színes-szagos kampányt kellett volan folytatnia, úton-útfélen hangozatani amit eddig elért, és látványos animációkkal, szórólapookal hirdetni ami tervben van.

Borkai-hatás
Tulajdonképpen a következő néhány ok egybe tartozik, és ez mind az elhibázott kommunikációhoz kapcsolódik. Borkai Zsolt ügye volt az az anyag amit a ballib média az utolsó héten felkapott és többet volt náluk címlapon mint a migránsok a köztévében. A jobboldal meg hallgatott, de tényleg nem válaszoltak rá semmit.

Erős ballib újságok
Igaz, hogy a Borkai-ügyben mutatkozott meg igazán, de mindig is igaz volt, hogy Magyarországon igazi átütő ereje a ballib médiának van a győri polgámester botrányától függetlenül is. A hangoztatott érvekkel ellentétben mind mennyiségben, de főleg olvasottság szempontjából a ballibek még mindig kb 70%-os túlsúlyban vannak. Jobboldalon a politikusok, baloldalon az újságírók tematizálják a közvéleményt.

Gyenge jobbos újságok/TV-k
A jobboldali média harmatgyenge az internetes térben. A 40 év alatti korosztály már szinte csak innen tárjékozódik, és itt 90%-os a ballib túlsúly. Echo TV megszüntetve, nagy általános hírportál jobboldaon csak az origo van, a ballibeknél: index, 444, hvg, 24.hu, de a specializált oldalak esetében is elsöprő a ballibek olvasottsága, tessék böngészni az adatokat:
https://thepitch.hu/legolvasottabb-hirportalok-hazai-weboldalak-listaja/

Jobboldali újságírók
A jobboldali újságírokról kb ugyanez mondható el. Elkényelmesedtek, néhány üdítő kivételével finomkodóak, röhögcsélnek a belterjes műsoraikban. Tessék megnézni a ballibeket akik mindenhol ott vannak, videók, cikkek tömegét "gyártják". Szó szerint elöntik tartalommal a netes teret.

Facebook-cenzúra
Ne hallgassuk el a facebook cenzúráját, ami a legaljasabb ballib  cikkeket is simán átengedi, a jobboldali cikkeket és újságírókat meg tömegével tiltja le.

Külföldi támogatások
A ballib oldalnak honnan volt pénze arra a kampányra amit az utolsó hónapban vittek? A facebook-on annyi hirdetés volt amit nem lehet csak úgy mellényzsebből finanszírozni. Vagy Karácsony miért ment ki Timmermans-hoz az EU Parlamentbe? Mi köze volt a kettőnek egymáshoz?

Kényelem
A jobboldalon nem volt kampány és mozgosítás. Ennyi. Ehhez tényleg nincs mit hozzátenni. A ballibeknél a fővárosban elvégezték azt a munkát amit a biztos győzelem reményében a jobboldaliak nem csináltak meg: végigjárták a szavazókat, bekopogtattak a lakásokba, ott voltak a piacokon, tereken.

Nem pereskednek a jobboldali politikusok
A mai napig képtelen vagyok elfogadni Orbán Viktor finnyás hozzáállását az újságírói perekhez. A jobboldali politikusok tömegével perelhetnék a ballib újságokat és mégsem teszik. Vajon a miniszterelnök mikor jön rá, hogy ezzel mekkora kárt okoz a közösségének?

Nem fogadják el a kormány-kritikát
Az egészséges kritikát sem fogadják el, sokszor az azt megfogalamzókat is kiközösítik.

Külföldi szavazók
Nem közölték, hogy a külföldi állampolgárok közül mennyien mentek szavazni, de nem úgy tűnik, hogy sokan szavaztak volna a Fideszre. A számukat biztos tudja közölni a választási bizottság.

Értelmiség elvesztése, a holdudvar megszűnt
Nehéz ezt megragadni, de bizonyos körök panaszkodtak, hogy elfogyott az értelmiségi holdudvar a Fidesz körül.

Helyi érzéketlenség
A Fidesz sok helyen kapkod és átgondolatlanul fejleszt és ennek inkább visszatartó hatása van, hiába akarnak jót.

 Közvélemény-kutatók
A közvélemény-kutatók nem voltak a helyzet magaslatán. Valószínűleg sok volt a rejtőzködő szavazó és a külföldi. Sok kisebb, kevésbbé hiteles kutató cég sokféle adatot közölt.

Működött az ellenzéki összefogás
Valljuk be: az ellenzéki összefogás sikeres volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2915235984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása