Ahányszor a baloldal Magyarországon hatalomra jut, mindig ráront a nemzetére. Valami ilyesmit mondott Orbán Viktor pár évvel ezelőtt, persze hatalmas felháborodás kísérte szavait. De nézzük csak meg a fizetéseket, jobban mondva a sokkal érdekesebb reálkeresetek alakulását a KSH honlapjáról.

Ezen a helyen az 1960-as jövedelmeket alpul véve, évente indexálják az aktuális reálkereset-növekedést, azaz 1960-hoz képest mennyivel keresünk jobban. 1960 és 1978 között 63%-al nőttek a reálkeresetek, aztán rövid stagnálás után, néhány évtől eltekinte, folyamatos zuhanás. Erről az időszakról, és a magyar gazdaság romlásának okairól tessék sok-sok Boros Imre és Bogár László előadást hallgatni. Az Antall-kormány alatt viszonylagos stabilitás után jött az új MSZP-SZDSZ kormány és a Bokros-csomag, ami külön megér egy bejegyzést. Akkor két év alatt olyan zuhanást sikerült produkálni, hogy 1996-ra a reálkeresetek majdnem visszazuhatnak az 1960-as szintere, egész pontosan az 1966-os szintre.

Aztán 1998-2002 között az első Orbán-kormány alatt jött egy béremelés-hullám, amit előtte csak a '70-es években találhatunk, de ott is 8 év alatt. De ez is csak arra volt elég, hogy negyven év után az akkori kerestek kb 50%-al nőjjenek. A minimálbér négy év alatt megduplázódott. Emlékszünk milyen sivalkodás kísérte ezt a balliberális oldalon? Állandóan arról beszéltek, hogy ezt nem bírja a magyar gazdaság, hatalmas elbocsájtások lesznek stb. Aztán persze ebből semmi nem jött be, csak most van olyan GDP növekedés, mint ami akkoriban volt utoljára. 

Aztán jött a 2002-es váltás, megint a ballibek. A híres-hírhedt jóléti rendszerváltás, ami nem volt más mint az Orbán-kormány által felhalmozott tartalékok felelőtlen szétszórása. Egy év alatt olyan béremelést hajtottak végre a közszférában ami ugyan jelentősemelte a reálkereseteket, de a szükséges háttérintézkedéseket nem végezték el, ezért nem voltak meg a feltételei. Ez hamarosan meg is látszódott a mértéktelen eladósodáson, ami rengetegbe került, és kerül is a mai napig nekünk.

Ehhez járult még a felelőtlen és hozzá nem értő gyurcsányi gazdaságpolitika (böszmeség), ami összeségében azt eredményezte, hogy 2003 és 2010 között a reálkeresetek lényegében nem változtak, maximum pár százalékpontot nőttek. Ekkoriban húztak el mellettünk a környező országok.

Aztán jött a második Orbán-kormány, amikor is az első évek romeltakarítással teltek, de ezután olyan növekedés köszönt be, hogy összeségében 2010 és 2019 között majdnem 100 ponttal növekedett a reálkeresetek indexe 1960-hoz képest. 2014 után évente olyan reálbér növekedés következett ami azelőtt egy évtized alatt sem valósult meg.

Ezek után vannak még akik vissza akarják szavazni a "szakértői" balliberális oldalt.

 

fizetesek_realkereset.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr5815395992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása