Mostanában a KATA adózás szigorítása itthon a legfontosabb ügy. Persze az energiaárak emelkedése mellett. Az alapvető ismereteket viszont kevesen írják le.

------------------------------------------------------

Amikor 2012-ben bevezették a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adóját, akkor ezt az állam kényszerből tette. Egyszerűen volt egy vállalkozói réteg, akiket nem lehetett adózásra bírni. Hiába volt az EVA, ami szintén egy egyszerűsített adózási forma volt, csak épp a jövedelemmel arányosan kellett adózni utána, azaz a kiszámlázott pénz 15%-át. Csakhogy a magánszemélyeknek számlázó vállalkozók, pl fodrászok, autószerelők egyszerűen nem állítottak ki számlát. Talán minden tizedik ügyfelüknek, azt is leírták költségként. Akkoriban jókat röhögtünk azokon akik új mercedeszekkel jártak, de papíron minimálbért sem kerestek. Az APEH ellenőrzött, de nem volt túl hatékony. Szóval ott volt ez a kb 100 ezres vállalkozói tömeg, akik semmivel sem járultak hozzá a közterhekhez. Na velük kellett valamit kezdeni.

Miattuk cserélték le az EVA-t KATA-ra. Akik tehát magánszemélyeknek számláztak, azok ezentúl befizettek 50 ezer forintot és azzal minden kötelezettségük le volt tudva. Ez odáig vezetett, hogy mára 18 milliós határig meg tudják ezt csinálni. Azaz amíg egy katás vállalkozó 18 milliós bevétel után adózik évi 600 ezret, addig egy munkavállaló és a munkáltatója ugyanennyi fizetés után kb 8,5 milliót.

De hangsúlyozni kell, hogy ezt az állam kényszerből vállalja mert ezzel a fajta vállalkozói viselkedéssel szemben egyszerűen tehetetlen.

Ezt a körülményt súlyosbította, hogy erre rátelepedtek olyan vállalkozók is akik nem voltak jogosultak erre az adózási formára, de a kormány mulasztása miatt nyitva hagyott kiskapun több száz ezren szivárogtak be a rendszerbe. Az eredeti kb 80-100 ezres vállalkozói réteg helyett mára kialakult egy 450 ezres tömeg, akik egyszerűen annyi adót takarítanak meg, hogy a nyugdíjrendszer nem bírja el az ő kiesett adójukat.

Ez persze több súlyos kérdés felvet, messze túlmutatva azon, hogy a kata rendkívül igazságtalan a többi adófizetővel szemben, ráadásul sokkal többen használják jogosulatlanul mint akiknek szól. A kata problematikája rámutat az igazságtalan adórendszerre, a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerre, az alapvető társadalmi szolidaritás hiányára, a külföldön dolgozók hiányára és az állam félig beismert tehetetlenségére.

Igazságtalan az adórendszer mert ugyanannyi bevétel mellett szélsőségesen más mennyiségű közterhet fizetnek az egyes adóügyi szereplők. Egy katás fizet 5%-ot, egy alkalmazott 40-et.

Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer, mert egy ilyen kis piszlicsáré ügy is borítja a fizetőképességet. Mi lesz ha nyugdíjba megy a Ratkó-generáció? Alapvető igazság, hogy a nagy ellátórendszereket hosszú távon nem a befizetett pénz tartja fenn, hanem a munkások száma. A nyugdíjrendszer reformja elkerülhetetlen, ahol is a dolgozó gyerekek alapján kell, hogy kapja a nyugdíjas a pénzét.

A szolidaritás totális hiánya mutatkozik meg most. Hiába írják le ezerszer, hogy a kata egyszerűen igazságtalan, még a kormánypárti újságírók egy jelentős része is a módosítás ellen van, mert ők is érintettek az ügyben. Nem érdekli őket, hogy az ország többi része fizeti helyettük az állami rendszereket.

Hiányzó munkaerő. Sehol nem esett róla szó, de itt most a kormány egy kb 300 ezres tömeget próbál a kata rendszerből visszaterelni más adózási rendszerbe. De mi van azzal a 300-400 ezres tömeggel akik itt hagyták az országot. Na ők a legsúlyosabb probléma. Az ő munkájuk, adójuk és költekezésük hiányzik a legjobban.

Állami tehetetlenség. Az, hogy ez a helyzet kialakult azért történhetett meg, mert az állam néhány területen egyszerűen béna kacsaként működik, vagyis inkább nem működik sehogy, mint ahogy a katások esetén megmutatkozik. Ezt az adózási formát az állami tehetetlenség alakította ki.

Persze a fenti problémákról a kormány legtöbbször még beszélni sem mer, nemhogy valamit intézkedni, maximum ha már nagyon sürgető. Az első lépés a problémák nyílt kimondása és megbeszélése lenne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2417885607
süti beállítások módosítása