Daniel Friberg könyvét minden politikával és közéletttel foglalkozó konzervatív, jobboldali embernek el kell olvasni. Ennyi. Alaposan belevágtam a téma közepébe, de ez van. Erről a könyvről igazából nem is kellene többet írni, minden elmond az első mondat.

---------------------------------------------------------------------------------

Hiánypótló mű A jobboldal visszatér című könyv, ami tömörségével is üt, alig több mint 100 oldal, de pontosan összefoglalja azt a folyamatot, ahogy a XX. században a baloldal átvette Európában és Amerikában a szellemi élet irányítását. Hogy történt az ideológiai megalapozás, a gyakorlat kidolgozása és megvalósulása és hogyan hagyta magát a jobboldal lenyomni. Jobban mondva az igazi jobboldal, mert ami ma van a legtöbb parlamentben az minden csak nem jobboldali párt.

A könyvből megismerhetjük frankfurti iskola ideológiai szerepét, és azt, hogy egy olasz kommunista Antino Gramsci, hogyan ismerte fel azt a gyakorlatot, ahogyan ezt meg kell valósítani. A kulcsszó a metapolitika, ami ijesztő hangzása ellenére egyszerű dolog. Át kell venni a napi életben a kultúra, oktatás és tömegtájékoztatás feletti uralmat, megváltoztatni a társadalmak gondolkodási, értékrendbeli strúkturáját és akkor már a politikai hatalomátvétel is könnyen megy, mert a metapolitika mindig meg kell előzze a gyakorlati politikát. A hit hallásból fakad, mondja a Biblia is. Persze Friberg könyve rövidsége miatt nagyon felületesen megy végig ezeken a folyamtokon, de remélhetőleg sokan kedvet kapnak tovább tanulmányozni azt.

Néhány gyakorlati tanáccsal is ellát, bár itt kicsit hiányérztem volt, mert itt kizárólag a bevándorlásra és a nemi szerepek összezavarása ellen koncentrál. A könyv végén van egy hosszabb szótár, amiben egy-egy politikai fogalmat kb fél oldalon elemez.

Kissé zavaró, hogy állandóan svéd példákat hoz fel, bár egyszer a magyarokat is megemlíti valamint a sok könyve ellenére itthon alig ismert konzervatív magyar-amerikai társadalomfilozófus Molnár Tamás neve is említésre kerül, de valamiért a fordító nem kívánta lefordítani Thomas Molnar-ról a magyar névre. Érdekesség, hogy a könyvet Angliában nyomták, hiszen ott van az európai jobboldal egyik központja és az Arktos kiadó is onnan származik, amely egyfajta think tank, sok konzervaty kiadvánnyal. Jó lenne ha a 2016-os könyv után mást is fordítanának magyarra.

daniel_friberg_a_jobboldal_visszater.jpg

Összefoglaló

A jobboldal visszatérőben van. Több évtizednyi megaláztatás és politikai hibák után az ellenzék újjászervezi magát, naprakésszé válik és rendezi a sorait. Egyáltalán nincs ehhez túl korán. Európa számos kihívással néz szembe, olyan kihívásokkal, amelyekkel a vaskalapos, inkompetens politikai és tudományos elit, valamint a tömegmédia nem hajlandó szembenézni. A kontrollálatlan bevándorlás, az erőforrások esztelen pazarlása és az európai ember lényegét pusztító fogyasztói társadalom ezek a gondok olyan kérdéseket vetnek fel, amelyekre a fennálló rendnek nincs válasza. Az Új Jobboldal viszont választ tud adni. Ebben a rövid kézikönyvben az olvasó egy sor nagyon aktuális esszét talál a svéd aktivista, Daniel Friberg tollából. Ezek az írások mindenkihez szólnak, akik részei vagy részeivé akarnak válni a valódi ellenzéknek, amelyre Európának és gyermekeinek világszerte égető szüksége van. A könyvben praktikus tanácsokat találunk, valamint rövid összefoglalását az Új Jobboldalt leginkább foglalkoztató koncepcióknak, ügyeknek és ötleteknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2916206298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása