A platform 2019-es spanyol film, érdekes ajánlásokat hallottam, olvastam erről, ezért rászántam másfél órát erre a netflixes filmre.

-----------------------------------------------

A film érdekes, és ötletes témára épül, amiért már önmagában érdemes a megnézésre, tehát nem egy tucatfilmről beszélünk. A film egy több száz emeletnyi mélységű épületben játszódik, amiben minden szint egy-egy szoba ahol két-két ember lakik egy hónapig, aztán új szintre kerülnek. A szobák középen egy asztal méretű lyuk van, ahol a platform azaz az asztal közlekedik fel-alá, megpakolva étellel és minden szinten megállva pár percre, mindenki annyit vesz el amennyit akar. Az asztalon annyi étel van, hogy mindenkinek jutna, de mivel a felsőbb szinten élők habzsolnak, ezért a századik szint alattiaknak már alig jut, egy szint alatt pedig már semmi, és ez rengeteg konfliktussal jár.

A mű önmagában egy társadalomkritika akar lenni, csak az a baj, hogy ezt primitíven, féligazságokkal és ferdítésekkel, farizeus módon, erkölcsi magaslóról teszi. Itt nyilván a nyugati világ valamiféle önkritikus megnyilvánulásával állunk szemben, utalva a fogyasztói társadalom túlfogyasztására, amiért másoknak alig jutnak a javakból. Ezt abból lehet leszűrni, hogy a főszereplő szerint szolidaritással jól el lehetne osztani a javakat és igyekszik is meggyőzni a többieket erről, akik persze hallani sem akarnak az ötletéről, hiszen a fentiek éppen élvezik az adott ételbőséget, a többiek a túlélésért küzdenek, de amint feljebb jutnak, már ők is csak arra koncentrálnak, hogy minél többet egyenek.

Itt kell szólni az említett primitívségről, hiszen a mű alkotói azon túl, hogy szolidaritás, semmi egyebet nem tudtak ismételgetni, és ezzel próbálták megoldani ezt az igen bonyolult problémát. Aztán persze amikor a főszereplő rájött, hogy ezzel nem megy semmire, akkor rálépett az erőszak útjára és önhatalmúlag kezdte osztani az ételt, kinek-kinek a szüksége szerint.

 

Ezzel el is érkeztünk a lényeghez, mert nem tévedünk nagyot, ha netflixről beszélünk akkor ballibelrális világról beszélünk. Találtak egy valós problémát, a javak egyenlőtlen elosztását, próbálnak egy jóemberkedő szolidaritással megoldást találni rá, aztán amikor az nem működik akkor már csak a központilag irányított elosztás jöhet szóba, mert rajtuk kívül az egész társadalom primitív, csak a liberális értelmiségit megtestesítő főszereplő és természetesen a kisebbségi az akik tudják mi a helyes, így joguk van erőszakhoz folyamodni, a végén pedig üzenni az központi Adminisztrációnak, hogy végre tegyenek valamit. Azaz legyen már egy jó kis világkormány, mert itt mindenki csak a saját hasznát lesi, így pedig sosem lesz kommunisztikus egyenlőség.

És van pár mellékszál is, amiket egy netflix filmből nem lehet kihagyni. A film központi bölcse fekete, mert hát a fehérek meg rasszista primitívek, akik szó szerint szarnak a feketékre. A primitívség alól csak a fehér liberális értelmiség a kivétel.

Csak az egész mű koncepciója ott bukik, hogy a globalista, szabadkereskedelmre épülő fogyasztói társadalmat leginkább ez a liberális politikai irányzat építette fel, akik a nemzeteket el akarják törölni, hogy egy nagy globális fogyasztásban egyesüljünk. Ráadásul ez a balliberális kör nyírta ki azt a keresztény erkölcsiséget ami önként tudná vállalni és magáénak is vallja ezt az önmegtartóztatást. Mert a kulcs az, hogy fogyasztásra és annak ösztönzésére épül ez az egész világ, és sehol sincs akarat ennek megváltoztatására. Ki fog a nyugati világban önként lemondani a jólétéről, csak, hogy tisztább legyen a levegő és Afrikában jobban éljenek a feketék? Németországban Jürgen ezentúl busszal fog járni, és negyed annyi ételt fog venni, a nyaralásokról meg le fog mondani? Vagy lesz német kormány ami ezeket meg fogja vonni a német lakosságtól? Dehogyis, erre csak a kényszer fogja rávenni az embereket, addig pedig marad a harácsolás, főleg úgy, hogy azok élnek leginkább így akik próbálnak kioktatni másokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr5117971736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása