A Greyhound csatahajó című filmről úgy írom meg ezt a bejegyzést, hogy nem olvastam arról semmit, csak megnéztem. A film egy második világháborús atlanti-óceáni átkelést mutat be, ahol egy amerikai konvoj ellátmányt visz Angliának, félúton pedig megtámadja egy farkasfalka, azaz német U-boot-okból álló tengerallattjáró csapat.

----------------------------------------------------------------------

Egy bemutatót vagy képet láttam a film megnézése előtt, és már akkor szembetűnő volt a feltűnő CGI, ezért elég szájhúzva álltam neki a filmnek. De mivel Tom Hanks főszereplésével egy olyan téma került képernyőre ami minden normális férfi szívét megdobogtatja, ezért nem sokat késlekedtem. 

A film mindvégig izgalmas, négy romboló hajó védi a kb 50 szállítóhajót az Atlanti-óceánon a támadó német tengeralattjárók ellen. Másfél óra csata egyvégtében, ami az igzalmat biztosítja, viszont a szereplők jellemrajza nulla, semmit nem tudunk meg róluk, még a kapitányról is csak egy-két apróságot, rajta kívül nincs is olyan aki túl sokat lenne képernyőn.

A csaták közben az ember csak kapkodja a fejét, olyan gyorsan röpködnek a fokok, irányok, fordulatok és sebességek. A csatajeleneteken kívül amúgy sincs nagy dráma vagy történetvezetés, egyedüli izgalmat a lőszer fogyása jelenti illetve, hogy mikor érik végre el a repülőgép támogatás hatáskörét.

Ami nagyon pozitív mostanában, hogy nincs sem homoszexuális sem egyéb kisebbségi propaganda, viszont a kapitányt keresztényként mutatják be, aki többször imádkozik a filmben. Csodálkoztam is, hogy ezt manapság így bemutatják egy amerikai filmben. A kapitány emberségét is megmutatják amikor elsüllyesztve egy U-boot-ot, valaki megjegyzi, hogy elsüllyedt 50 fritz, akkor ő odaszól, hogy 50 ember. Ugyanakkor a németeket vérszomjas és cinikus vadászként ábrázolták, pedig azért tudjuk, hogy mindenféle eset előfordult a háborúban mindkét oldalon.

Összességében ha valakit érdekel a hadtörténelem érdemes megnéznie, de filmtörténeti alapmű ebből sem lesz.

 greyhound.jpg

greyhound_u_boot.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr816264990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása