HetiVálasz,2013.05.30.

Nem a támogatottság, csak a zava­rodottság nő az ellenzéki oldalon. Egyelőre. Most épp az borzolja a ke­délyeket, hogy az előzetes hírek sze­rint (az írást még az Európai Bizott­ság javaslatának szerdai bejelentését megelőző napon jegyzem) Magyar­országot kiengedik a túlzottdeficit- eljárás alól.

Az uniós tagságunk kezdete, az­az 2004 óta tartó büntető procedú­ra szűnhet meg ellenünk, csak azért, mert a kormány harmadik éve tel­jesíti a követelményeket. A költség­vetési hiányt az előírás szintje alatt tartja, azaz az ország mindennapi lé­tét, működését nem hitelből finan­szírozza. Mint előtte. Akkor évente százmilliárdokkal emelkedett a jö­vőre nehezedő pénzügyi teher, hogy a közigazgatás, az oktatás vagy az egészségügy el tudja látni feladatait s a nyugdíjakat kifizessék.

Érdemes kipróbálni otthon, mit je­lent a keresményből megélni, és nem kölcsönpénzekkel illúzióban tartani magunkat. Aki megtapasztalja, ne­hezen hiszi el, hogy az elmúlt három évben kormányzás helyett csak pa­rasztvakítás folyt.

 

Magyarországot — mint aki képtelen kézben tartani saját ügyeit — nyomban felvétele után vonta gyámsága alá a bizottság. S a bizalmatlanságra nem­hogy mihamarabb rácáfoltunk volna, de sokáig csak a megerősítésén dol­goztunk. 2008-ig minden költségve­tési évünk a súlyos túlköltésről szólt. Amihez az uniós intézmények kész­séggel segédkeztek. Noha túlzottdefi­cit-eljárás alatt tartottak bennünket,elnézték a pazarlást, amíg módfelett ortodox módszerekkel adósítottuk el magunkat. Nyugati tulajdonú ban­kok, pénzügyi alapok pénzét költöt­tük el jórészt multinacionális vállalko­zások termékeire és szolgáltatásaira. Hogy a költségvetési bevételek és a ki­adások kicsit sem voltak szinkronban, kit érdekelt? Belső ügyünk volt felelőt­lennek/hülyének (kívánt rész aláhú­zandó) lennünk.

 

Amikor kitört a válság és a kihe­lyezett pénz visszafizetése veszélybe került, az őrkutya is felélénkült. Ki­váltképp akkor, amikor kiderült, hogy az elmúlt húsz év nyilvánvaló nyer­teseinek, a privilegizált bankoknak, multicégeknek és szolgáltatóknak is részt kell venniük a kárelhárításban.

Orbán meghirdette a méltányo­sabb közteherviselés rendszerét, és minden ellenállást legyűrve, fenye­getést kivédve működésbe is hozta. Úgy tudott egyensúlyt teremteni a költségvetésben, és — 2004 óta elő­ször — úgy tett eleget az unió követel­ményeinek, hogy az országban fenn­tartotta a rendet, a nyugalmat és a társadalmi békét. Amit a magára oly büszke Nyugat olyan nagy presztí­zsű képviselőinek sem sikerült, mint amilyen Svédország, Franciaország vagy Spanyolország.

Minden jel arra utal, hogy a ma­gyar hajó hosszú kalandozások, fél­resiklások és tévutak után — vihar tépte vitorlákkal ugyan, de — besik­lik a kikötőbe. A három évvel ezelőtt kitűzött cél teljesül.

Mint ha ezt hívnák kormányzás­nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr645338874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása