Engem őszintén meglepett a baloldal rossz szereplése, nagyobb elkötelezettséget gondoltam volna a balos szavazóknál. Mindegy is, megindult az ellenpropaganda, amint az borítékolható volt: a Fidesz antidemoratikusan  győzőtt, tisztességtelen volt a választás stb. Kíváncsi vagyok mikor kezdik mondani, hogy illegitim a kormány és a parlament, így nem kötelezőek a törvények amiket hoznak és szólítják utcára az emberek a kormány megdöntésére. A korábbi erőszakos attitűdök, Mesterházy alpári-kocsmai stílusa és Gyurcsány ilyentén ígérete azt hiszem előbb-utóbb előhozzák ezt a viselkedést.

De mire is alapozza a baloldal a vereséget? Két okot említenek: a tisztességtelen választási rendszert és az egyoldalú sajtót.

Nézzük a sajtó kérdését. TV-Rádió-Újságok-Internet
A TV-knél elég kiegyensúlyozott a dolog, jobbra húz a HírTV és Echo, balra az ATV, Story-Hír24híradó. Ezek kifejezetten politikai csatornák. Bármennyire mondják, hogy a köztévék mindig az aktuális kormányt szolgálják, én ezt nem tartom ennyire egyértelműnek, mindig engedik megszólalni mindegyik oldalt, amellett persze észre lehett venni merre hajlanak, de nem úgy mint pl a HírTV-nél. A "nagyok" kérdésesek, jó esetben semlegesek, de ezek mindig is liberális kézben voltak, néha elképesztő elfogultsággal, pl 2002-ben a TV2/RTL kiállása Medgyessy mellett elég durva volt.

Rádióban is megvan a kiegyensúlyozottság, mindkét oldalnak van lehetősége a saját hangvételű rádiókat hallgatni (KlubRádió - Lánchíd, MR1).

Írott sajtó területén a polgári jobboldalnak ott van a Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Demokrata, Heti Válasz (most a szélsőjobbos újságokat hagyjuk, azok jobban szíidják a Fideszt mint az MSZP-t). Bal oldalon, ott van a Népszava, Népszabadság, HVG, 168óra, Magyar Narancs, ÉS, Hetek. Itt darabszámban és példányszámban is balos túlsúly van, de itt is csak azt tudom mondani: mindkét oldal tud tájékozódni.

Internetes hírportál: már leírtam, hogy ezen a téren a balliberális erőfölény elsöprő. Egyszerűen nincs közép-jobbos valódi hírportál, csak az említett újságok elég gyenge online kiadásai, amiket a kutya sem olvas. Ballibeknek meg ott van az origo, index, 444, hír24, hvg.hu. Ma már van egy egyre szélesedő csoport aki csak neten tájékozódik, és ők csak balos/liberális oldalt talál magának (jórészt origo-index páros). Ez meg is látszik néhány ismerősömön.

Szóval a fentiekből látszik, hogy aki ma Magyarországon a sajtó kiegyensúlyozatlánságáról elmélkedik az vagy propagandát folytat vagy egyszerűen nincs tisztában a valósággal. Persze elkezdhetünk szőrszálhasogatni, hogy de ez nem is oda tartozik hanem ide, de az az igazság, hogy minden oldalnak van elég felülete elmondani amit akar. Ez pl 2002 előtt, főleg a 90-es években nem így volt. Akkoriban a jobboldalnak egyszerűen nem volt sajtója, talán a két szem újságja. Akkoriban az, hogy egy-két újság mennyire akaszkodott rá valakire az választásokat döntött el. '94-ben és '98-ban is, erről legendák terjednek. Ma már a rengeteg lehetőség miatt ez nem így van. De akinek a mostani lehetőségek nem elégségesek, ajánlom Medgyessy szavait Orbán felé, amikor Viktor panaszkodott 2002-ben, hogy nagyon nincs lehetősége a Fidesznek: "Akinek TV kell az vegyen magának".


Választási rendszer
Azt, hogy mit jelent a tisztességtelen választási rendszert azt valahogy nem részletezi egyetlen balos politikus vagy újságíró sem, aki most ezzel takaródzik. Főleg a választási körzetek átrajzolását és a listás eredményhez "aránytalanul" nagyobb mandátumok számát szokták emlegetni. Csak megint elfelejtenek megmelíteni pár dolgot: a választási körzeteket azért kellett átrajzolni, mert 386-ról 199-re csökkent a paralament létszáma. Ez 2010-es választási ígéret volt. Így kevesebb is az egyéni körzetek száma. A másik pedig, hogy alkotmánybíróság mondta ki, hogy a régi rendszer nem tartható fenn tovább, mert 2-2,5-szeres választói számbeli különbségek voltak körzetek között. Tehát volt mondjuk ahol 10 ezeren döntöttek egy mandtáum sorsáról, máshol meg 25 ezren. Ez igazságtalan volt. Jelenleg ez a különbség maximum 10-15%.

Nézzük a másik "érvet":  a korábbi választási rendszer szintén aránytalan volt, azaz a nyertesek mindig "túlnyerték" magukat. Ezt így hozták létre 1989-ben, nem kis arányban a jelenleg is aktívan politizáló balliberális értelmiség, azért, hogy mindig stabil legyen a kormányzat. Ennek jó oldala, hogy nincsenek olyan hónapokig-évig elhúzodó kormányválságok mint pl a cseheknél.

Például 1994-ben az MSZP 31,27%-os listás eredményt ért el és mégis övé lett a parlamenti helyek 54,15%-a. Magyarul 70%-al több helyük lett mint amennyit a lista alapján érdemeltek volna. Ha ugyanez érvényesülne, jelenleg a Fidesznek 76%-a lenne a Parlamentben.

A törvény mindenkire ugyanúgy vonatkozik. Nincsenek speciális kitételek, ami pl az MSZP-re vagy a Fideszre vagy másra vonatkozna, így nem igaz az, hogy ez a rendszer bárkinek kedvezne. Akire többen szavaznak az nyer, ennyire egyszerű.

A szocialistáknak nem a választási rendszerrrel van bajuk, hanem a választókkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr575988440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2014.04.08. 21:14:44

Jól össze szedett, átgondolt írás.
Amikor a választási körzetekről van szó, valahogy mindig kimarad a kritikából,hogy Szegeden azért vesztett a fideszes, mert az átrajzolt határok miatt kiestek a "támogató" helységek. Amúgy pedig az a sok százezres különbség a szavazók száma között, az nem átrajzolt határok kérdése.

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2014.04.12. 13:53:31

@NekemNemEzKell: Nekem fogalmam sincs, hogy a körzetek átrajzolásakor mennyire vették figyelembe a lehetséges szavazati eredményket, azt tudom, hogy meg kellett csinálni. Van egy sejtésem, hogy akik erre hivatkozva állítják, hogy az MSZP veszített, azok sem néztek utána a dolognak (most lehet egy-egy körzetre hivatkozni, de a több ezer szavazókört végigelemzni, szerintem ezt senki nem tette meg). Mivel megvannak szavazókörzetenként az eredmények, én nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ha valaki az egész ország eredményét visszavetítené a korábbi körzetekre, illetve választási rendszerre, akkor mi lenne az eredmény. Ha unatkozó politikai elemző lennék meg is csinálnám, de sajnos nem vagyok az.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:18:22

Az eredmény komoly esély az MSZP számára. A baloldalon így szakadás lesz a szoclibek és a hagyományos bal között. Az egyik oldalt a DK képviseli, szerintem eleve a liberális csoporba fognak beülni, nem a szociba. Így az MSZP egyetlen logikus esélye a balra tolódás. Tulajdonképpen pont az MSZP nem eléggé baloldali jellege szokott lenne a fő panasz sok törzsszavazó részéről. Mst kénytelenek lesznek ennek az igénynek megfelelni, ellenkező esetben tovább szivárognak az MSZP-szavazatok a Jobbik felé.
süti beállítások módosítása