NapiFeri jelezte, hogy érdemes elolvasni egy összefoglaló cikket az orgio-hírek csapatának lemondásáról és az előzményekről. Előre bocsájtom: fogalmam sincs, hogy Lázár János bármilyen befolyást gyakorolt volna a DT-n keresztül az origo főszerekesztőjének leváltására, ahogyan azt a 444.hu állította. Sajnos tényleg nem vagyok olyan okos mint a netes hírfogyszatók többsége, akik a monitor előtt ülve egy szélsőségesen elfogult hírportál "állítólagos" értesüléseire hivatkozva átlátják a helyzetet. Tényleg, az ilyeneket mindig csodálom. Ezt a szent együgyüséget, a kétely szikrája sincs bennük.

A Fideszt persze sosem kellett félteni amikor érdekérvényesítésről volt szó, de ugyanez igaz az MSZP-liberális táborra is. Sajnos sokan a fiatalok közül a '90-es években még gyerekek voltak, akiknek foglamuk sincs az akkori médiaviszonyokról. Ma ahhoz képest paradicsomi állapotok uralkodnak. A 95%-os balliberális túlsúly elnyomott minden más véleményt. Nem hiába veszítette el a Fidesz a 2002-es választást.

De emlékszünk még, milyen cinikus választ adott Medgyessy Orbánnak a kiegyensúlyozott médiaviszonyokra való felszólításra: akinek TV kell az vegyen magának. Sejtésem szerint ez ma keményen visszaüt. Akkoriban és a '90-es években lehetett volna a ballib tábor nagyvonalú, most talán nem lenne a Fidesz ennyire kemény ezen a téren. De sajnos a több évtizedes tapasztalat azt a nyomot hagyta, hogy odaát nincs egyezkedés, csak a totális háború. Valószínűleg ezt erősíti az origo példája is. Erre gondolva azt mondom: lehet a Fidesz nyomásgyakorlásának vádjában valami. Csak - hangsúlyozom - ne felejtsük: évtizedek rossz tapasztalata kényszeríti erre őket.

Ami viszont a 444.hu elmélete ellen szól, hogy az "állítólagos" híreket semmi sem bizonyítja. A szélsőséges liberális hírportál lehozott egy cikket, ami hemzsgek a féligazságoktól, meg a sejtésektől, de bizonyíték egy szál sem. Sehol.

Amit meg szintén nem értek: a Fidesznek miért lett volna érdeke a nyomásgyakorlás? És miért nem tavaly csinálták meg, felkészülve a választásokra? Miért hagyták magukat évekig gyepálni, aztán amikor már mindegy, akkor váltatják le a főszerkesztőt. Itt valami hibádzik a logikában. Amúgy pont a 444.hu példáján láthatnák, hogy nem tart semmedig egy újab híroldal létrehozása, valószínűleg ezt fogják csinálni a kilépet origosok. Amúgy meg az eredeti oldalt is pillanatok alatt vihették volna a szomszédos országok valamelyikébe. Erősen kétlem a 444.hu azon vádját is, miszerint pont Sáling Gergő miatt forgott volna veszélyben a T-mobil frekvenicaengedélye. Azért a kettő nem ugyanaz a súlycsoport.

Mindegy is, akár volt háttérbefolyás, akár nem, mindig gondoljunk a nagyobb összefüggésekre. Ha a mai folyamatokat meg akarjuk érteni, kicsit mélyedjünk el a '90-es évek médiaviszonyaiban is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr76282635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása