A címben feltett kérdés merült fel a 2020. február 05-i híreket figyelve. Egy híradóba, szinte egymás után került bele a saját gyerekével fajtalankodó férfi és egy részegen balesetet okozó férfi ítélete. A pedofíl 12 év börtönt kapott, a részeg sofőr aki utastársa halálát okozta, pedig hármat. 

És itt már lehet kezdeni lametálni azon, hogy a gyerekbántalmazás miért ér négyszer annyi évet, mint egy emberölés. Mert a halálos baleset okozása az bizony emberölés. Amikor valaki olyan súlyosan felelőtlen tettet hajt végre, aminek nagy eséllyel emberhalál lesz a vége, azt a jog nyelvén eshetőleges emberölésnek hívják. Azaz a tettes nem akar embert ölni, de a lehetőségbe belenyugodva, azzal nem törődve végrehajtja tettét. Ilyen az amikor valaki rendkívül súlyosan megszegi a közlekedési szabályokat is.

Idézet a Kúria elvi határozatából:

"Amikor az elkövetők az általuk kifejtett testi épséget érintő magatartás halálos eredményének elmaradását a véletlenre bízzák, illetve annak bekövetkezése vagy elmaradása iránt közönyösek, akkor terhükre az emberölés bűntettének eshetőleges szándékkal elkövetése megállapítása indokolt [Btk. 7. §, 10. § (1) bek., 160. § (1) bek.]."

Ma már egyébként is trend, hogy a halálos balestek okozóit felfüggesztettre ítélik, csak kb 50%-ban csukják le, akkor ha van valami súlyosító körülmény, pl ittas vezetés, többszörös haláleset, kábítószerezés, cserbenhagyás. De ilyen esetekben is csak 1-2 év fogházbüntetés az ítélet, nagyon ritka a Rezesova-féle nyolc év, az már kb a plafon. Négy ember haláláért nyolc év.

És akkor tegyük mellé a molesztáló férfi 12 évét. Nem a pedofíl ítéletét sokkalom, hanem az aránytalanságot nem tudom elfogadni. Emberek, családok életét veszik el vagy teszik tönkre. Egy bántalmazás is nagy eséllyel örök nyomot hagy, de azon segítséggel túl lehet lendülni, de ha valakinek felelőtlenül elveszik az életét, azon már nem lehet többé segíteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr815463450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása