2010-ben az addigi szendergő Csipkerózsika-álmából felriadt a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nevű két gittegylet és rájöttek, hogy Magyarországon biza' rosszul élnek a rabok, Sőt mi több itt diktatúra van, tehát harcolni kell értük. El is indult a börtönbiznisznek csúfolt persorozat, amiben a fenti társaságok mellett a főszereplő Magyar György ügyvéd, az MSZP és Kari Geri képviselő-jelöltje. Ő több mint 500 milliót kasszírozott közpénzből.

-------------------------------------

2010. előtt lényegében nem volt per a rossz börtöntartás miatt. Aztán a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjokokért nevű ballibsi gittegyletek rájöttek, hogy a diktatúrát tömegperek sorozataival is gyengíteni lehet, ezért aztán beindultak. Tömegével indították a pereket és mentek Strasbourgba, hogy feljelentsék hazánkat. Mert hát ha az Orbán van hatalmon akkor semmi sem drága.

Mára ott tartunk, hogy jelenleg nyolcezer, igen, nyolcezer kártérítési per van a bíróságokon, háromezer esetben pedig kártérítéssel már le is zártak pereket. Eddig 10 milliárd forintot fizettünk ki kártérítésre bűnözöknek a következő okok miatt: kevés hely, kevés napfény, nem elszeparált WC, cellában megtalálható bogarak, melegvíz időszakos hiánya. Remélem a reggeli kávé mindig megfelelő hőmérsékletű volt. És ez nem is annyira vicces, hiszen a svéd Anders Breivik emiatt is panaszt tett. Szerencsére nem nálunk.

A helyzet odáig súlyosbodott, hogy a kormány kénytelen volt lépni, és a már 2010-től indult börtönépítési programot 2017-től felprögette, valamint a törvényekben is módosításokat hozott amivel remélhetőleg elveszi a kedvét a börtönös ügyvédeknek. Ilyen például, hogy a kártérítések nem ügyvédi letétre kerülnek, ahonnan valahogy mindig eltűntek, hanem egy börtönszámlára, innen rögtön utalható az áldozatoknak szánt pénz valamint az egyéb költségek. Strasbourg miatt viszont a rabtartásra nem vonható le semmi. A kártérítést nagyban segíti az, hogy már a büntetőperben megállapítható a kártérítés kötelessége, nem kell külön polgári pert indítani.

És az, hogy megelőzhetők legyen a tartási körülmények miatt indított perek, ezért új börtönöket is kell építeni, valamint a meglévőket felújítani. Ennyit költ a kormány csak az új börtönökre, amik Békésen, Hevesen, Komádiban, Csengerben és Komlón és még néhány helyen épülnek:

2020-ban: 21,5 milliárd

2021-ben: 7,5 milliárd

2022-ben:  4,5 milliárd

Ha összeszámoljuk a kártérítési perekre, a börtönök építésére szánt összegeket valamint azt, hogy hosszú távon mennyivel drágább több börtönt fenntartani, akkor abból kijön pár stadionnyi pénz, amit akár CT-re és lélegezetetőgépekre is költhettünk volna. Ezért miért nem siránkozik a hazai ballibsi oldal? Csak nem azért mert ebből jól kasználnak és az Orbán elleni harcuk egyik szimbolikus csatájuk ez?

tn4-veszpremfotohszabo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8116375258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása