Mint azt előző bejegyzésemben írtam a magyar ellenzék képes belekötni még a betonoszloba is ha abban épp Orbán Viktort tudja támadni. Most épp az "asszonyság" szó nem tetszik nekik, bár ők minden következmény nélkül használhatták ezt a kifejezést. Ezt megszokhattuk már számtalanszor nem is erről akarok írni, hanem Karikó Katalinról.

-----------------------------------------------------------

Sokan sokszor leírták, még Orbán Viktor is, hogy a COVID-19 ellen kifejlesztett vakcina részben magyar találmány. Én sokszor kiállok a miniszterelnök mellett, de ez amit most mond az nagyon nem tetszik. Miért lenne ez magyar találmány? Csak mert egy Magyarországon született és itt tanult tudós fejlesztette ki? Ne legyünk már nevetségesek. Ez ugyanolyan mint amikor a Magyaroszágon született tudósok Nobel-díjait magyarnak sorolják be, de erről majd máskor írok.

Nézzük végig mi is történt a tudós "asszonyság" életútjában. Magyaroszágon született, tanult, majd Szegeden kezdett dolgozni mint biokémikus. Az ottani leépítések után családjával együtt "disszidált" az USA-ba, azóta ott él, dolgozik, lánya pedig kétszeres olimpiai bajnok evezős. 2020-ban pedig irányítója a COVID-19 elleni vakcia kifejlesztésének.

Akkor most az egészet nézzük újra végig a gyakorlati élet és Magyarország szempontjából. Van egy tudós "asszonyság" akit felnevel Magyarország, biztosítja neki a tanulást, infrastruktúrát és az első munkahelyet. Amikor ez megszűnik akkor nem helyben keres munkahelyet, nem más magyar lakta területen keres munkahelyet, hanem 1985-ben fogja a cókmokját és irány az USA.

Ez mit jelentett a gyakorlatban? Azt, hogy Karikó Katalin szembeköpte azt a közösséget ami felnevetle, biztosította neki a megélhetést, tanulást és fejlődést, és ezt kihasználva átköltözött Magyarország akkori katonai és gazdasági ellenfeléhez, hogy ezt gyarapítsa és erősítse. Mert igen, az USA akkor hazánk katonai ellenfele volt, aminek atomrakétái részben ide is voltak irányítva. Gazdaságilag pedig a mai napig ellenfelünk, mert ne legyünk naívak, a rengeteg együttműködés ellenére az USA nekünk a vilgággazdaságban versenytársunk és aki az USA-ban él és dolgozik az a mi gazdasági ellenfelünket gazdagítja munkájával, adójával, költekezésével és gyerekeivel. Főleg akkor fájó ez ha egy kétszeres olimpiai bajnokot ad ellenfelünknek. Ilyen szintű tudósok esetében pedig ez az ellenfél-segítés sokkal erőteljesebb hiszen olyan fejlesztést produkált ami már önjáróan teremeli a pénzt, és még inkább oda vonza a gazdagságot ahol az eddig is túltengett.

Megtehette volna Karikó Katalin, hogy Magyarországon marad? Igen, de nem tette. Megtehettte volna Karikó Katalin, hogy azóta hazaköltözik Magyarországra? Igen megtehette volna, de nem tette. Ő egy másik közösséget választott, hogy azt gyarapítsa, növelje az életerejét és gazdagságát. És most ne tessék azzal jönni, hogy itthon nem lett volna lehetősége. De igen lett volna lehetősége. Rengeteg példát lehet mondani arra, hogy a vegzálások és sokkal szűkösebb lehetőségek ellenére mennyi tudós maradt itthon. Mert szerették a hazájukat és el sem tudták képzelni azt, hogy a magyarság ellenfeleit segítség munkájukkal, fejlesztéseikkel és gyerekeikkel.

Én Karikó Katalinnak, jó egészséget, boldogságot és sikert kívánok az életben és a kutatásaiban. De ne tessék már őt magyarnak nevezni, ahogy Jézus mondta, nem az a tanítványom aki azt kiabálja Atyám, Atyám, hanem aki megtartja parancsaimat. Azaz egy közösséghez tartozás elsődleges feltétele a gyakorlatban rejtőzik, nem a szavakban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr3116378254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása