Nemrég bejelentette a Fidesz, hogy a pedfolília elleni harc egyik módszere a nyilvánsoan kereshető adatbázis lesz, amiben névvel fényképpel, egyéb adatokkal ott lesz, ha valaki lyen bűncselekményt követett el.

-----------------------------------------------------------------------------

Én masszív Fidesz-támogató vagyok, de szerintem itt egy kicsit túltolja a kormány a dolgokat. Valahogy nem hagy nyugodni az az érzés, hogy csak azért mert rájuk tapadt a Kaleta-ügy, mégha nem teljesen jogosan is, ezért képesek magyar állampolgárok életét teljesen tönkre tenni. Mert kétségtelen, hogy a kiélezett választási harcban ebben az ügyben ez a nagy felbuzdulás leginkább erről szól. Minden szavazat-morzsáért le kell hajolni, és ezért nem drága beáldozni néhány ezer életet. Önmagában a bűncselekmények elleni harc szép, csak az eszközök kérdőjelzhetőek meg.

Ez egy nyílvános kaloda. És Kocsis Máté is nagyon jól tudja, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az onnan nem fog soha eltűnni, és nem kell sok, hogy önkéntes igazságosztók leszedjék majd a teljes adatbázist, és önálló listaként fog terjedni az interneten az idők végezetéig. Mondhatnók erre, hogy a pedofilok megérdemlik, és védjük a gyerekeinket. Oké. De akkor a többi bűnelkövetővel mi lesz? Mert én szeretném ugyanígy a gyilkosokat is egy adatbázisban kereshetővé tenni. Vagy a súlyos közúti balesetet okozókat is kereshetővé tenni. Mert ha a gyerekeink védelmére hivatkozunk akkor csak a pedofilokat kitenni nyilvánosan, az elég álságos. Rengeteg veszély van. De mondjuk védhetjük magunk az erőszakos, vagy vagyon elleni bűncselekményt elkövetőkkel szemben is. Legyen lekérdezhető ha valaki korábban csalást, lopást követett el, hogy vele már ne álljak le üzletelni. Vagy a rablásokat, megfélemlítést egyéb erőszakos bűncselkeményt elkövetőket. Az ugyanilyen jogos lenne.

Ha valóban az lenne a cél, hogy a pedofilok ne kaphassank állást gyerekek közelében, akkor elég lenne az ilyen munkáltatóknak egy széles körű lekérdezési lehetőséget adni a belügyi nyilvántartásokban és ha valaki jelentkezik hozzájuk akkor kapna egy visszajelzést, hogy az adott ember az előző mondjuk 20 éveben kapott e már ilyen büntetést vagy nem. Ezt ne tessék összetéveszteni az erkölcsi bizonyítvánnyal amit már egy-két év után szinte bárki kaphat. És szerintem alig van olyan eset, hogy valaki ilyen bűncselekmények után újra gyerekek közelében kapna munkát. A lehetőség ma is meglenne a munkahelyek számára, hogy kereshessenek ezekben az  adatbázisokban, de a Fidesznek nem ez a lényeg, hanem, hogy pár tízezer szavazatért nyilvánossan tönkre tegyenek pár ezer embert egy életre.

A visszaesőkre sem lehet hivatkozni, hiszen a szexuális bűncselekmények esetén például alacsonyabb ez az arány, mint a vagyon elleni bűncselekmények esetén. Egyedül talán a megelőzés érdekében lehetne valamennyire pozitívan állni ehhez az intézkedéshez, de a következmények akkor is katasztrófálisak sokakra nézve, a meglehetősen kétséges eredményesség érdekében.

A megelőzésre hivatkozás is kétséges, hiszen bármilyen bűnfajtáról legyen szó, egyetlen bűnelkövető sem úgy áll neki, hogy ő le fog bukni. Főleg egy addiktív személy nem fog ezen gondolkodni. Másrészt arra hivatkozni, hogy a szülők majd úgy fogják megakadályozni ezeke a cselekményket, hogy jól lekérdeznek mindenkit a környékükön, ez életszerű? Tényleg, hány olyan esetet tudnak mondani, amikor már valaki visszaesőként az utcán odament egy gyerekhez és molesztálta? Vagy a teljesen idegen emberekhez odamegy a szülő és megkérdez mindenkit, hogy mi a neve mert szeretné ellenőrizni. Ez mondjuk egy tömött pesti utcán jól fog mutatni.

Néhány konkrét példa. Van olyan akit azért ítéletek el, mert néhányszor meglátogatott pedofil oldalakat. A legtöbb ilyen ember élőben sosem csinálna semmit gyerekekkel. Kap mondjuk 1-2 év felfüggesztettet. Ő megérdemli, hogy az összes ismerős ezentúl rajta csámcsogjon, és sose kapjon munkát Magyarországon? Vagy van olyan eset, hogy a 18 éves fiú csinál néhány mobilképet a meztelen 16 éves barátnőjéről. Ő is bekerül az adatbázisa és sosem fog Magyrországon munkát kapni. Valóban ez lenne a cél?

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8416572326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása