Egy decemberben megkezdett felülvizsgálat eredményeként Ózdon 62 közkúton csökkentette a víznyomást az önkormányzat, 27 közkutat pedig megszüntetett. Az ügy miatt az ellenzéki pártok kampányvárosává vált a település. A belügyminiszter intézkedése következtében a rendkívüli napi átlaghőmérsékletre való tekintettel újra nagy a víznyomás. De csak néhány hétre

 

Jó kis botrány lett ebből az ésszerű ózdi takarékossági intézkedésből, ez ma reggel a huszadik telefon. Ezúttal azt vágták a fejemhez, hogy amiért mi így bánunk a cigányokkal, kivonulnak a bankok az országból. Bár az összefüggést nem értem, istenem, de jó lenne! Menjenek, de a svájci frankos hitelemet is vigyék a francba — sóhajtozik az ózdi önkormányzat portaszolgálatosa, akihez a két hétig tartó közigazgatási szünet alatt befutnak a városháza központi számára érező hívások. A göndör hajú, harminc év körüli férfi itt ekképpen „a fasiszta város telefonkezelője" — mert ezt is megkapta. Neki azért furcsa ez a sok kirohanás, vert egy közeli településen él, ahol hat éve felszámolták az összes nyomós kutat, és semmiféle etnikai válság nem robbant ki emiatt.

Előző nap, e hét hétfőjén itt robotolt a magyar el°nzék színe-java. A Demokratikus Koalíció, az gyütt 2014 és az MSZP számára kampányvárossá ált Ózd. Varju László országgyűlési képviselő lég:ondicionált álomautóval érkezett, annyira megren!ítette, hogy a nyomós kutak szűkített kifolyójából a :orábbinál vékonyabb sugárban jön a víz, hogy zsu;orfóliázott ásványvizes rekeszeket osztogatott. És már a külföldi sajtó is csipkedi az országot, hangozatván: Magyarországon elzárják a romák elől a vizet.

 

Aztán mindenki gyorsan hazautazott. Itt maradt az üres folyosós önkormányzat, ahol a közigazgatási szünet miatt mindenki szabadságon van az írnoktól a polgármesterig. Csak az irodákba befutó csörgést visszhangozzák a falak...

 

Ózdon 36 ezren laknak. Az itt élők több mint egyharmada roma, a becslések szerint tizennégyezer a számuk. Kevés a munkalehetőség. A szerencsések külföldön vagy az ország gazdagabb térségeiben keresnek, találnak munkát. Sok az üres ingatlan: 900 ezer forintért már panellakást, ötmillió forintért anyagárban 15 millió forint értékű családi házat lehet venni. A mostani polgármester a helyzetre való tekintettel már évekkel ezelőtt megszüntette a belvárosban a parkolási díjakat. Arról nem számolt be a sajtóban senki.

Szőlőkalja, Kiserdőalja, Hétestelep, Somsály, Velencetelep — íme néhány az Ózdot körülvevő cigány telepek közül. Gerincvezeték mindenhol van, így működhetnek a közkutak. Egyébként bármelyik házba be lehetne vezetni a vizet, de a költségek miatt nem népszerű a rácsatlakozás. Ezeken a helyeken mindenki a közkutakhoz jár vízért, hiszen onnan ingyen lehet vételezni. Ivóvizet.

Még tavaly decemberben jelezte a Város- és Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény (VSI) az önkormányzatnak, hogy a városszerte elhelyezett 123 „közkifolyón" vételezett víz mennyisége irreálisan magas, évente csaknem 18 ezer köbméter, ennek költsége 11-12 millió forint, amelyet évről évre az önkormányzat fizet ki. Bár az önkormányzatnak 1996-ban született egy rendelete arról, hogy a fogyasztóknak szerződést kellene kötniük a vízvételezésre a vízközmű-szolgáltatóval, és annak átalánydíj alapján számláznia kellene, de ez a gyakorlatban azóta sem történt meg.

 

Fürjes Pál (Fidesz—KDNP), Ózd polgármestere létrehozott egy bizottságot a kérdés áttekintésére. A költségcsökkentésre több javaslat született, például a közterület-felügyelet ellenőrizzen gyakrabban, számlázzák ki az átlagolt fogyasztást, illetve a jogszabályok betartásával szüntessenek meg néhány kutat, s a pazarló vízfogyasztás megakadályozása érdekében szűkítsék az adott idő alatt kifolyatható víz mennyiségét. Igen ám, de kiderült az is, hogy a Borsodvíz Zrt. ózdi üzemigazgatósága nem kötelezheti a közkutak használóit szerződéskötésre, sem a vízközműrendszerre való rácsatlakozásra. A felülvizsgálat eredményeként az önkormányzat július közepén 62 közkúton csökkentette a víznyomást, 27 közkutat pedig megszüntetett. A döntést megszavazta a roma kisebbségi önkormányzat és a város képviselő-testületének egyetlen szocialista képviselője is. Csakhogy ezt követően retenetesen meleg lett. Előfordult az is, hogy a reggeli „hűvös" órákban egyes kutaknál sorban álltak ivóvízért az emberek.

Az intézkedés időzítése mindenképp szerencsétlen. De vajon az előkészítés fél éve alatt miért nem fordult senki a nyilvánossághoz, s miért csak a Nevezetést követő harmadik héten lett ebből ügy?

Bódis Kriszta filmrendező egy tíz évvel ezelőtti filmforgatás után választotta a cselekvő-alkotó szerepet Ózd 450 lakosú, „gettótörvényű" Hétestelepén. Magas színvonalú, alkotásközpontú programokkal járult hozzá a közösségépítéshez, létrehozott egy fürdőházat is, amelyben jelenleg szünetel a vízellátás a kifizetetlen számlák miatt. Bódis alapítványa, a Van Helyed Alapítvány négy másik kezdeményezéssel közösen részt vesz a „Terepszemléletű támogatási modell" integrációs programban, amely csak 2010 júliusa és 2011 decembere között 300 millió forintos uniós támogatást kapott tervei megvalósításához. Ez csak egy a Van Helyed Alapítványnak juttatott uniós és állami támogatások közül, ám a hétestelepi fürdőház vízdíjának kifizetése a polgármester szerint mégis régóta problémás volt. 2013 júniusáig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rendezte.

 

Bódis a vízkorlátozás ügyének kirobbanása előtt találkozott Fürjes Pállal, aki megkérdezte tőle, miért nem nyitják meg a fürdőházat, mire kiderült, hogy a kifizetetlen vízszámlák miatt van zárva. Az emelkedett hangnemű beszélgetést követően Bódis Kriszta vízkorlátozásról szóló verse augusztus 3-án kikerült a Facebook közösségi portálra.

Augusztus, 42 celsius

A telepen elzárták a közkutat

A legközelebbi húsz perc járásra Epp csak csordogál belőle a víz Annuskat nem hagyhatja egyedül A nyolcéves kisfiat küldi

Egy óra míg a fiu a csapnál

a tűző napon megtölti a tízliteres vödröt

és felcipeli a völgyből

Leszédül a konyhaszékre... Anya ne küldjél vissza, könyörög

De vissza kell küldeni mert az apja Napszámban, a kicsiket nem hagyhatja itt,

Csak vissza kell küldeni a gyereket,

Egy óra így is, míg a második vödörrel felér,

Főzni kell, inni kell, mosogatni is kellene,

Az ötüknek legalább négy forduló És a gyerek második fordulóra már Nem bír egész veder vizet hozni.

A testület döntött, mondják az emberek a kútnál, Elzárták a vizet, itt is alig folyik,

Azt' elmentek nyaralni,

Mi kell az élethez? levegő, víz, mondja Pali bácsi. A levegőt is elveszik?

Gondolja a fiú, nyomják neki a vizet,

Egyedül nem bírja, darazsak dongnak A gyenge vízsugár körül fáj a fény

 

Bár a vízkorlátozásról június végén döntött a képviselő-testület, tájékoztatták róla a városrészekben élő embereket (az érintett roma és nem roma lakosságot), és szinte minden közkútra tájékoztató feliratokat helyezett el a vízügy és az önkormányzat, a vízkorlátozásból csak augusztusban lett ügy. Bódis, aki az ATV-n Kálmán Olga Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, mivel „civilként segít", elismerte, hogy ő értesítette a közvéleményt a történtekről. Állítása szerint a korlátozás alatt „a településen húsz percet kell gyalogolni a kúthoz, egy vödör megtöltése egy órát vesz igénybe, a családoknak egy nap 40-50 liter vízre lenne szükségük, a nagyobb gyerekeknek most az a vakációjuk, hogy vizet hordanak". Elhangzott még, hogy „a fürdőház vízellátása nincs megoldva".

A tizenöt perces beszélgetésből úgy tűnt, Ózdon üldözik a cigányokat. Az utolsó percekben Kálmán Olga műsorvezető azért leszögezte: nem csak romákat érintett a vízkorlátozás bevezetése.

Berki Lajos, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője éppen a Borsodvíz Zrt. ózdi üzemegységének munkatársait várja házának udvarán, ez már mindennapos tevékenysége. Szerinte érthető az önkormányzat logikája, s azzal semmi baja, hogy ha két kút van egymás mellett, az egyiket megszüntetik, hiszen „egymás mögött mi a lócsecsnek van kettő". A képviselő állítja: a cigányok nem mostak kocsit, és úszómedencéjük sincsen, a 20-30 literes felfújható gumikádak feltöltésében pedig nincs kivetnivaló.

Úgy gondolja: vállalkozók és bíbenföldi kerttulajdonosok hordják 20-50 literjével földjeikre a vizet, ez lehet a kiugróan magas fogyasztás oka. Arra a kérdésre viszont nem tud elfogadható választ adni, hogy a Hétestelep egyik kútján, ahová nem mernek bemenni nem romák, sem kiskerttulajdonosok, kilenc családnál miért 896, egy másik kútnál, hét család közelében pedig miért évi 715 ezer liter a fogyasztás.

A kezemben van a képviselő-testületi ülés részletes előterjesztési dokumentuma, ahol minden ózdi közkút fogyasztása olvasható. Ehhez képest a Csépányi úton 19 családra 166 köbméter fogyasztás jut. Máshol, például a Somsályi úton két család fogyaszt 186 köbméter vizet, a Mekcsey út 11.-nél pedig hat család 43 köbmétert. A Center úton is elzártak két kutat, pedig ott egyetlen roma sem él.

—        Nem volt jól időzítve ez a korlátozás, mert ha októberben csinálják, a kutyát sem érdekli — mondja Berki Lajos.

— Igaz, törvényesen jártak el így is, mert a lakások 150 méteres körzetében van víz. A politikai erők most tőkét akarnak kovácsolni belőle, pedig sem Varju Lászlót, sem az Együtt 2014-et, sem az LMP-t, sem a messziről jött kisebbségi képviselőket és jogvédőket nem kívánom ide. Az utóbbiak a jelenlegi ellenzék katonái.

Azért jó lehetett magának hétfőn az országos ismertségű politikusokkal találkozni.

 

 

—     Varju Lászlónak azt mondtam, eddig maga életében nem járt itt.

—    Nyakó Istvánnal is találkozott. Biztosan kíváncsi volt a romák képviselőjének véleményére.

—     Ó, igen, találkoztunk. Ahogy kijött a polgármestertől, kezet fogtunk. De a véleményemre nem volt kíváncsi. Nem beszéltünk egy szót sem.

Berki Lajoshoz megérkezett a vízmű dolgozóival teli teherautó. Rövidesen Ózd legmagasabb pontján vagyunk egy kútnál. A Szőlőkalja 66-nál, ahol tavaly négy család 236 köbméter vizet fogyasztott.

—    Attól függően, hogy melyik ponton, milyen magasan, melyik nyomásövezetben vagyunk, úgy fúrjuk át a szűkítőket. A városban sehol sem kell négy percnél többet várni egy tízliteres vödör megtöltéséhez — magyarázza a lényeget az egyik munkás. Rengeteg szabálytalanságot találnak, volt, ahonnan néhány nap alatt kibarkácsolták a nyomáscsökkentőt, máshol slaggal kötik össze a szerelvénysort, de olyan is volt, hogy fémmel kitámasztották a nyomókart, és csővel vezették be a vizet a házakba.

Az ózdi ellátásnál nincs olyan, hogy romák vagy nem romák lakta terület. Csak a fogyasztó létezik — mondja a helyszínen Bíró Ferenc, a Borsod- víz Zrt. ózdi üzemigazgatóságának vezetője. Elismeri: a közkutak működtetésével rengeteg dolguk van mostanában.

 

 

- Elmondhatjuk, hogy néhámy kútnál kugró volt a fogyasztás?

— Nem kiugró, inkább irreálisan magas vagy éppen horribilis. Hét családnak 715 köbméter katasztrofálisan magas. Sokkal több víz fogyott, mintha ha vízbekötéssel, fürdőszobával rendelkező családokról lenne szó. Az irreális fogyasztás lopásból — nincs rá más szavam — felelőtlen szórakozásból áll. Sokszor tapasztaltuk, hogy éjszakára kitám: tották a kutakat, hogy ömöljön belőlük a semmit víz. Egy helyen olyan szinten vizesedett a ház a gyermekek játéka miatt, hogy a roma lakosok kérték, helyezzük át a kutat. Megtettük. És az igaz, hogy nagyon sok olyan kút van Ózdon, ahol semmiféle szűkítést nem kellett eszközölni, mert teljesen normális a vízfogyasztás — szögezi le  Bíró  Ferenc.

 

Ózdon bárki beköttetheti az ivóvizet. Minden bekötésnek más a díja, amely sok mindentől függ Szeptember 30-ig 24 ezer forintos kedvezménnyel lehet beköttetni, de ez egy korábbi döntés miatt van így, semmi köze a szűkítéshez. Átlagban földmunka és vízóraakna nélkül 40-80 ezer forint a bekötés díja, s mivel ismerik a családok anyagi helyze részletre is fizethető.

— Volt már példa bekötésre, igaz, nem fürdőszobás, hanem kerti csapos megoldással. A víz köbmétere a rezsicsökkentés előtt nettó 547 forint volt, és ez csökkent most tíz százalékkal. Az ország legtöbb településén fizetnek a közkútért, a lakosság  átalánydíjat fizet. Kevés helyen állja ezt az önkormányzat. Jelenség az is, hogy sokakat nem lehet  bekötésre ösztönözni, mert kényelmesebb az ingyen víz. Sok település küzd hasonló problémával, volt ahol kamatmentes kölcsönt adott a bekötésre az önkormányzat. Ami Ózdon történik, nem egyedi, csak másutt nem volt médiahadjárat — állítja a vízü szakember.

 

— Miért nyáron szűkítették a vízhozamot?

— A vízmű az ellátást biztosítja az önkormányzati rendelet értelmében. A rendeletet tehát nem mi hoztuk.

Nem ad hoc dologról van tehát szó, viszont csak június végére lettek meg a pontos fogyasztási adatok. Ősszel azért nincs értelme ilyen intézkedésn szűkítők behelyezésének, mert a tél közeledtél novemberben ki kell szedni őket. Ennek műszaki oka van. Kisebb nyomás esetén nem működik a  kutaknál az úgynevezett visszaeresztés, s télen, ha szárból nincs hová leengedni a vizet, elfagy.

A téli befagyott kutakhoz egyébként a vízügyet riadóztatják, s disznóperzselővel melegítik fel ózdi cigány telepek kútjait.

A mérés eredménye is megvan. Itt, a Szőlőkalja 66-nál, ahol négy család 236 köbmétert fogyasztott  tavaly, most egy perc 13 másodperc alatt folyik ki tíz liter víz.

Torkaszakadtából üvölt egy nő a Szőlőkalja úti telepen, a Május 1. utca sarkánál. Azt szirénázza: „Gyere, Narancs, most mondd el a véleményedet!" Az összegyűlt romák nekitámadnak Berki Lajosnak, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökének is. Repkednek a válogatás nélküli szitokszók.

—        Lajos bá mikor adott egy csokit a gyermekeknek? Még gyermeknapra is motorostalálkozót csinált a felnőtteknek! Megalázó az embereket víz nélkül hagyni! Hőségriadóban nem szabad!

Hatalmas Mercedes gördül be az utcába nagy termetű, tetovált karú férfival a volánnál. Berki Elemér (nem rokona a kisebbségi önkormányzat elnökének) lehúzza az ablakot, s azt mondja: megérti, hogy tízmilliót nem vállalhat az önkormányzat a saját kontójára, de nem az elzárás a megoldás.

A férfi köztiszteletnek örvendő mezőgazdasági vállalkozó, 40-120 ózdit szállít és foglalkoztat az Alföldön mezőgazdasági munkákon. Nyolc óra kemény munkáért ötezer forint a fizetség.

—        Látja, hogy emelkedik az utca? — mondja. — A végében is volt egy kút, lezárták. Egy 74 éves ember él ott, aki még két éve napszámba járt dolgozni, barackszedésen volt velem, ami egy fiatalnak sem leányálom. Most elzárták előtte a vizet. Százötven métert kell gyalogolnia ide, s viheti a vizet az emelkedőn.

Berki Elemér szerint Ózdon mégse a polgármester, hanem a bírósági végrehajtó az isten.

—        Édesapám 26 ezer forintos szemétszállítási- díj-tartozásából már 280 ezret csináltak. Eljárási, közreműködési díjjal együtt. Ebből nem lehet kilábalni. Az itt élőknek három hónapig jár a 22 800 forintos munkanélküli-segély, majd közmunkára mennek. Ebből a pénzből nem lehet vízbekötésre gondolni, nagy érvágás a bekötés havi ötezer forintos részlete is.

Lakatos Gyulánál bent van a víz, úgy vette a házat. Nemrég csőtörése volt, a kúthoz kényszerült. Négy gyermeke van, a legnagyobb már középiskolás. Most 40 éves. Gerincsérve van, volt egy szívinfarktusa, kap 22 ezret. 24 évig focizott, majd leállt a sporttal, kőművesként dolgozott az Ózdi Acélműveknél.

Különféle technikáik és kisebb-nagyobb vödreik vannak a víz tárolására.

Tülkölnek. Megjött a szódás. Budapest felé, ÓzdSzentsimonban három kutat látok. Egyiknek a környékén sincs senki.

Ózd polgármesterét egy esztergomi szálláson érem utol. Szabadsága alatt a két ózdi természetjáró klub egyikével utazott ide csillagtúrázni.

 

 

Felteszem neki a kérdést, miért a legnagyobb melegben zárták el a vizet.

— A korábbi években nem mértük a közkúti vízfogyasztást, egy új intézményünk viszont mostanában mérte, s jelezte, ez 2012-re nagy kiadással jár. Egyeztettünk az önkormányzati területi képviselőkkel, a műszaki előkészítés is sok időt vett el. Három hete zártuk el, illetve szűkítettük a kutakat, de úgy, hogy 150 méteres körzetben mindenki hozzájuthasson a vízhez. A 163 kútból a megszüntetésre ítélt 27- ben 4 700 000 liter víz fogyott el. Az összes többinél pedig 935 ezer, alig egyötöde. Aztán rendkívül nagy hőség lett.

Mint mondta: Pintér Sándor belügyminiszter felkérte a helyi védelmi bizottságokat, hogy vizsgálják felül a nagy hőség miatti tennivalókat. Fürjes Pál ezért arra kérte a szolgáltatót, hogy tegye lehetővé a szolgáltatást a közkutak nagy részén. Az ügyet a következő képviselő-testületi ülésen rendezhetik, tehát Ózdon ősztől újra lesz vízkapacitás-szűkítés.

 

Fürjes Pálnak az ozd.hu-n rajta van az e-mail címe. Míg a Pilis erdeit járta, okostelefonján olvasgatta a neki címzett, a világ más részeiről érkezett üzeneteket: „Szégyen ez Magyarországnak!" „Maga rasszista- fasiszta." „Nagyon helyes, Németországban — lehet, hogy segélyből, de — mindenért fizetünk." „Tartsál ki! Veled vagyunk messziről, Kanadából!"

 

Hozzászokott. Mint mondja, tudja: aki a bordélyházba beáll közszolgának, nem fog szűz maradni.

Bódis Kriszta csütörtökön Ózdon győződött meg róla, visszaállították-e a vízszolgáltatást. Mint megkeresésünkre elmondta: az elzárt kutakat valóban megnyitották, de a nyomást csökkentették, így a korábbinál kisebb kapacitással folyik belőlük a víz. Kérdésünkre elismerte, hogy a Facebookra feltett vers pattintotta ki a vízkorlátozási botrányt. Előző nap konfliktusba keveredett Ózd polgármesterével — bár hangsúlyozta, hogy ő kompromisszumokra hajlamos — a vízkorlátozás és a fürdőház kétszázezer forintos kifizetetlen vízszámlája miatt.

 

Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója szerint töb száz fős sorok verődtek össze Ózdon, vízre várva.

A hinduk az ózdi romák ivóvízellátásának azonnali helyreállítását követelik — számolt be a The Je Radzsan Zed, a Nemzetközi Hinduizmus Társaság elnöke közölte: a vízellátás alapvető emberi igény, már így is perifériára szorított romák megfosztása ivóvíztől pedig „kegyetlen cselekedet". Radzsan Zed sürgette a magyar kormányt, valamint az uniót, hogy fékezzék meg a „rasszizmus és a gyűlölet növekedi sét" az országban. Mint mondta, „a Balaton, a Duna, Liszt Ferenc és Bartók Béla országának ahelyett, hogy kiszorítja a romákat, inkább jobban kellene nyitni feléjük, akikkel már a XIV. század óta együtt él".

 

Számos német médium is közölt beszámolót ózdi vízkorlátozással kapcsolatban. Az ellenzéki zöldek társelnöke szerint „humanitárius botrány" a romák lakta városrészek vízellátásának leállítás Claudia Roth, a baloldali ökopárt társelnöke a Han burger Morgenpost című lapnak nyilatkozva úgy vélekedett a vízkorlátozásról, hogy a fideszes vezetés település romák lakta negyedeiben a vízszolgáltat leállítása „a perzselő nyárban humanitárius botrány és a kisebbség elleni erőszak, ami méltatlan a demokráciához, és ellentmond az emberiesség törvénye nek". A politikus a hamburgi lap szerdai beszámolója szerint hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a Fidesz vezetése alatt „nyíltan lábbal tiporják az emberi jogokat", és ezzel egy európai uniós tagállam „kormánypártja egyértelműen megkérdőjelezi az EU értékeit Az Ózdon történtek „életveszélyes állami rasszizmust" jelentenek — mondta Claudia Roth. A zöldi „világos állásfoglalást várnak az Európai Bizottságtól" — tette hozzá.

 

Bódis Kriszta kérdésünkre elmondta: nem gondolta volna, hogy a vízkorlátozás miatt ekkora nemzetközi perpatvar keletkezik. Emlékezetes: az ügy kirobbanása után épp ő szólította fel a politikai pártokat, szervezeteket, hogy ne használják fel céljaikra a konfliktust.

Szerdán már arról szóltak a hírek, hogy a belügyminiszter kérésére Ózdon megnyitják az elzárt kutakat, és visszaállítják a nyomást.

Mivel egy uniós projektnek a fenntartási időszakban működnie kellene, víz még a fürdőházban is lesz, mert az elamaradt számlák kifizetését megígérte Balog Zoltan, az emberi erőforrsáok minisztere.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr915459144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása