Azt mindannyian tudjuk, hogy az EU-s választás a belpolitikáról szól, legalábbis én még senkitől sem hallottam, hogy én bizony balos szavazó vagyok, de most a Fideszre szavazok, mert milyen jó az eu-s programja, vagy fordítva. Szóval ez egy igen jó mutatója a pártok hátterének, magyar szempontból pedig a mostani különösen érdekes, hiszen megmutatta az áprilisban együtt induló baloldali tömb egyes tagjainak támogatottságát.

Számomra a nagy meglepetés az MSZP-Gyurcsány páros szereplése. Gyurcsány Ferenc, a nagy túlélő kis különbséggel annyit voksot kapott mint az MSZP. Ő, az egyszemélyes showman, kiváló szónok, aki szenvedélyével tényleg magával tudja ragadni közönségét, sok új eszközt alkalmazva ugyanannyi helyet kapott az EU Parlamentben mint az évtizedes beágyazottsággal, hatalmas pénzekkel, háttértámogatókkal, infrastruktúrával rendelkező MSZP. Ez azért mindkettejükről sok mindent elárul. Az MSZP megfáradt, lejáratódott régi, vagy középszerű új arcokkal, Ferencünk meg megmaradt a mindig megújulni képes lendületes figurának.

Az MSZP számára a jövő nagy kérdése, hogy képes lesz e ellenálni Gyurcsány népszerűsége felől érkező nyomásnak. Mert ha nem találnak maguknak hasonló karakteres figurát, akkor a volt miniszterelnök lesz újra a baloldal vezetője - akár az MSZP-n belül, akár kívül.

A Fidesz számára a választás megmutatta ki is az igazi ellenfél, számukra talán csak az a kérdés, hogy Gyurcsány népszerűsége újra egyesül-e a szocik pénzével/hátterével, vagy megmaradnak kissé torzsalkodó, de azért alapvetően egyfelé húzó külön pártocskáknak. Nem kérdés a Fidesznek melyik lenne jobb.

 

Gyurcsány_eu_választást.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr496210426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása