Új tanév, új balliberális hőzöngés. Most épp abba voltak képesek belekötni, hogy a hetedikes irodalom tankönyvben az alábbi szöveg található:

hetedikes_irodalom_tankönyv.jpg

 

Szóval az egyik éles szemű demokrata kiszúrta a szöveget a könyvben és elkezdett bégetni. A nyáj meg utána. Senkit nem zavart, hogy ez már egy 2006-ban, a Gyurcsány-diktatúra idején megírt könyv, amit 2007-ben ki is adtak. Ááá, ez mit sem ér, ez már nem jut el senkinek a tudatáig.

Azt kérni meg, hogy esetleg mélyedjenek el a szöveg értelmezésében már kérni sem lehet, mert esetleg rájönnének, hogy felesleges a nagy szájtépés. Tóta W-n nem lepődök meg, hogy képtelen egy tőmondatnál többet felfogni, de, hogy a kommentelők többsége is ilyen, és senki nem tud két lépést hátralépni és higgadtan elemezni a szöveg mondanivalóját.

Mert a szövegben sok igazság van: a Nyugattól a sok érték helyett csak a felszínes márkaimádatot vagyunk képesek átvenni, sőt az emberi kapcsolatok fölé helyezzük azokat. Pedig sok minden mást kellene onnan átvennünk: a munkamorált, egymás tiszteletét, a tanulás megbecsülését, a vállalkozó szellemet, a kreativitást, saját nemzetünk tiszteletét. Mert ezek terméke a Coca-cola, a Nike és sok más felsorolt márka. De mi csak a felszínt látjuk, nem a mögöttük lévő életfelfogást és a sok évtizedes munkát. Mi munka nélkül akarunk Nike-színvonalú életet. Csak a jelet akarjuk magunkon látni, aki pedig nem viseli a pólóján és a cipőjén azt már nem vesszük emberszámba. Ezt mondja nekem a szöveg.

A második rész az ember bezárkózását és elidegenedést veszi górcső alá. Tanulmányok sokasága szól arról, hogy a modern technika főleg a számítógépes technika miatt mennyire be tudnak zárkózni az emberek, és ehhez még hozzájárul, ha a munka miatt sem mozdulunk ki (pénteken hasonló témában szólt egy Freund Tamás-interjú a Kossuth rádióban).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr156678433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2014.09.08. 10:24:43

>Mert a szövegben sok igazság van: a Nyugattól a sok érték helyett csak a felszínes márkaimádatot vagyunk képesek átvenni, sőt az emberi kapcsolatok fölé helyezzük azokat.

Nos. Én ezt úgy 20 éve, 1994 körül vettem észre, hogy hirtelen "kötelező" lett ReplayDieselEnergie cuccban - egy kabát egy minimálbér árába került - járni diszkóba.

Ugyanakkor ezt nem hirdették, nem reklámozták, nem a marketingesek csinálták, és amennyire utazásaimból meg aztán később az internetből ki tudtam venni, Münchenben vagy Koppenhágában nem is volt annyira divat ez a fajta agresszív rongyrázás.

Később mesélték nekem pl. amerikai turisták, hogy ez a nagyon agresszíven mutatni, hogy telik márkás cuccra, ez tipikusan posztszovjet jelenség pl. Észtországban is ezt látták, de nyugaton nem annyira jellemző, vagy csak a nagyon szegények, slumok, gettók lakói köreiben.

Úgyhogy az a véleményem, hogy ez nem annyira "nyugati" (csak eszközeiben az), hanem inkább a nyolcvanas évek aranfuksszal gizdáskodó korszakánal folytatása.

Az mondjuk igaz, hogy amikor a márkamánia használtai tárgyakra vonatkozik ld. Apple-hívek, akkor tényleg nyugati divat, mert az nem annyira az aggresszív felvágásra jellemző. A nem ruhák, hanem használati tárgyak márkafüggése viszont tényleg nagyon amerikaias dolog, az tényleg nagyon jellemző rájuk, hogy csak az "rendes" porszívó, ami Hoover vagy Dyson stb. stb.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.09.08. 15:14:36

"Senkit nem zavart, hogy ez már egy 2006-ban, a Gyurcsány-diktatúra idején megírt könyv, amit 2007-ben ki is adtak. Ááá, ez mit sem ér, ez már nem jut el senkinek a tudatáig."

A különbség a régebbi rendszer és a mostani között az, hogy akkor a tankönyvek beszerzése piaci alapon működött, így a "reklamáció" úgy nyilvánult meg, hogy a tanár nem rendelt abból a könyvből. Onnantól kezdve, hogy a tankönyveket központilag osztják, ez a lehetőség nincs, és a központosítók vállán a felelősség.

mement 2014.09.09. 09:08:44

Takarodj bazdmeg akkor EszakKoreaba vagy Kinaba, ahol nem fog a markaimado nyugat osszezavarni holmi valasztekkal es nem fognak feleslegesen terhelni es farasztani holmi informacio aramlasal, szabad sajtoval es velemenyszabadsaggal.

Ez kell neked buta paraszt, zsirban tocsogo kolbasz, porkoltszaftos polo es trabant, igy jol erezned magad.

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2014.10.22. 15:26:27

@mement: A stílusod, a helyesírásod és az hogy képtelen vagy felfogni a blogbejegyzés értelmét arról tanúskodik, hogy IQ a 80-as szint alatt lebeg valahol. Ezért is kár rád vesztegetni az időt.

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2014.10.22. 15:37:46

@stoic79: Nem vagyok tanár, így megítélni sem tudom, hogy működött a könyvbeszerzés 2008-ban (bár erősen kétlem, hogy minden egyes tanár szája íze szerint rendeltek, és egy iskolába mondjuk jött 20-féle másodikos irodalom könyv). Azt viszont látom, hogy nem ez a vita nem a tankönyv beszerzésének módjáról folyik, hanem némely rész tartalmáról. És ez a tartalom ha most nem tetszik akkor miért nem tetszett a Gyurcsány-éra alatt? Attól függetlenül, hogy mondjuk most ebből a könyvből 100 ezer gyerek tanul, akkor pedig mondjuk csak 20 ezer. A tartalom szempontjából lényegtelen, hogy központilag rendelik vagy a tanárok kérik, és az is mindegy, hogy hány gyerekhez jutott el anno. Ha gond van a leírtakkal, akkor is gondot kellett volna jelentenie. De tegyük a szívünkre a kezünket: itt nem a gyerekekért aggódó közszereplők hirtelen megnövekedett tudatosságáról van szó. Egyetlen cél van: bármi áron, bármilyen okkal belerúgni a kormányba.
süti beállítások módosítása