A migránsügy mellett manapság a gyermekéhezés kezd első számú témává válni. Azt most felejtsük el, hogy én még nem láttam egy korrekt felmérést sem ez ügyebn, bár a liberális megmondó "civil" szervezetek időről-időre készítenek ilyeneket. Nem ez a lényeg most, hanem az a hadjárat amit a Harrach Péter ellen folytat a magukat liberálisnak mondó csapat.

Azt már megszoktuk, hogy olyan mondatokat adnak a KDNP frakcióvezetőjének a szájába amit sosem mondott. Ott van az eset amikor egy MTV-s beszélgetés alakalmával a műsorvezető(!) felhozott egy felmérést, ami szerint a gyerekek jó része nem éhes reggel, azért nem reggelizik. Erre mondta Harrach, hogy valószínűleg ezeknél a családoknál ez életforma kérdése. Erre felhördül a csürhe, hogy hát a Harrach, hogy mondhat ilyent, hogy azért nem esznek a gyerekek mert nem éhesek. Nem ezt mondta, kész. De hát azon az oldalon hazudni muszáj. Ebből élnek.

Aztán most aztán nekiindult az ellenzék, hogy Nemzeti Minimum. Ez már rohadt szánalmas. A jobboldal évek óta könyörög egy nemzeti minimumért, ami mondjuk annyit jelentene, hogy a ballib oldal nem jelentgeti fel saját hazáját folyamatosan külföldön. Aztán ez a horda, most meg jön a gyermekéhezéssel, és csodálkoznak, hogy nem akarnak velük együtt működni. Az más kérdés, hogy a kormány mindent megtesz, hogy a gyerekek ne éhezzenek, pl már szinte minden 18 alatti gyerek ingyen kaját kap az iskolában/óvodában.

De most térjünk rá a lényegre. Ki a felelős azért, hogy egy gyerek ne éhezzen? Rossz válasz. Nem, nem a kormány. Az elsődleges felelős a szülő. Nézzük csak a vonatkozó törvényeket:

2011. évi CXC. törvény, 72. § (1) A szülő kötelessége, hogy

a) gondoskodjon gyermeke értelmi, testi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételekről és arról, hogy gyermeke teljesítse kötelességeit, továbbá megadjon ehhez minden tőle elvárható segítséget, együttműködve az intézménnyel, figyelemmel kísérje gyermeke fejlődését, tanulmányi előmenetelét,

Illetve:
Alaptörvény XI. cikke szerint
(3) A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni.

Tehát ha a gyerek éhezik, azért elsősorban a szülő a felelős. És persze jön majd a süketelés, hogy hát a szemét kormány így meg úgy, meg amúgy. De fogják már végre fel: olyan korban élünk, amikor nem várhatunk mindent a kormánytól, főleg nem a legalapvetőbb szülői kötelességek elvégzését helyettünk. Vége van a Kádár-korszaknak, amikor kiskorúként kezlve az állampolgárokat, mindent elvégzett helyettünk állam bácsi. Ma Magyarországon folyamatosan csökken a munkanélküliség, nő a gazdaság (ellentéteben a szoc-lib kormányok idejével), nem lehet erre fogni, hogy nincs pénz a gyerekre. Lehet olyan átmeneti időszak, hogy a szülő elveszíti a munkáját, de lássuk be van egy réteg akik mindenféle végzettség és munka nélkül vállal gyereket, ott aztán jóhogy van éhezés. És érdekes módon az LMP nem vonja felelősségre a szülőket. A kormányt persze igen, hogy végezze el a szülők helyett azok kötelezettségét.

harrachpeter-sikerado_hu.jpg

Persze ma nem kellene éheznie egy gyereknek sem az országban. Ha éheznek annak csak a szülői felelőtlenség és lustaság az oka. Ha egy házaspár megfelelő végzettséggel és munkában töltött idő után vállal gyereket (ezt nevezem én minimum felelősségnek), akkor rendben tudják nevelni a gyereket. Még ha el is veszítik a munkájukat, akkor is jár egy halom pénz a gyerekek után, lehet önkormányzathoz, civil/egyházi szervezetekhez(Vöröskereszt/Karitász), állami szervezetekhez fordulni (gyermekvédelem).

De nézzük is milyen támogatások járnak a családoknak ma Magyarországon:
Milyen családtámogatási ellátási formák léteznek?
Családi pótlék
- nevelési ellátás
- iskoláztatási támogatás
Gyermekgondozási támogatás;
- gyermekgondozási segély
- gyermeknevelési támogatás
Anyasági támogatás.

Melyek a biztosítási jogviszonyban (pl. munkaviszonyban) álló szülőt megillető főbb ellátások, kedvezmények?
- táppénz
- gyermekápolási táppénz
- terhességi-gyermekágyi segély;
- gyermekgondozási díj
- gyermek után járó szabadság és pótszabadság.
- az apát megillető pótszabadság

Melyek a gyermek neveléséhez kapcsolódó egyéb ellátások?
- családi adókedvezmény
- rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, óvodáztatási támogatás
- gyermektartásdíj megelőlegezése
- étkezési térítési díjkedvezmény
- ingyenes tankönyvellátás

Ezeken kívül rengeteg szociális segély vehető fel, ezek persze önkormányzatonként változnak, de ilyenek léteznek:
rendkívüli családvédelmi támogatás
rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
magasabb összegű rendkívüli támogatás
temetési támogatás
lakhatási támogatás
betegápolási díj
gyógyszertámogatás
hátralékkezelési támogatás
jövedelempótló támogatás

Fel lehet tenni a kérdést, hogy az éhező gyerekek szülei, hogy vállaltak gyereket? Igénybe vettek minden támogatást? Utána jártak a lehetőségeknek? (a munkakeresését már meg sem merem említeni), elmentek segélyszervezetekhez-állami/önkormányzati szervekhez stb?
3-4 gyerek után, mindenféle munka nélkül százezres támogatás jön ki. Aki ezek után itt gyermekéhezésről papol, az menjen el a családokhoz és jól vizsgálja meg a szülők felelősségét először, aztán nyúlkáljon a közös kasszában.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr368050600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása