2019. december elején könyvének bemutatója okán Budapesten járt Victoria Eugenia Henao, Escobar, a kolumbiai dorgbáró volt felesége. Ennek okán jó pár, főleg balos, hírportál készített vele interjút, pl a DK fakenews gyára az azonnali.hu is. Mivel nemrég láttam Escobar életéről szóló Netflix-es sorozatot a Narcos-t, érdekelni kezdett mit is mondott az exfeleség a hírhedt bűnözőről. Valójában sokkal inkább érdekelt az, hogy hogyan állnak a kérdéshez a hírportálok.

A filmsorozat művészi értékelését meghagyom másoknak, vagy ülje végig aki nagyon akarja, érdekes a dél-amerikai világ. A feleség sok interjút adott, mindenhol elmondta, hogy a férje bűnöző volt, ő nem igazán tudta mi folyik körülötte, de mélyen ellenzi a drogozást, kampányol is ellene és nem tetszik neki, hogy Escobárra hősként tekint a fiatalaság egy része. Hogy miért tetszik a kolumbiai fiataloknak Escobar? Kb azért, amiért Gyurcsány Ferenc is kezd újra népszerű lenni a mai fiatalok körében. Mert nem tapasztalták azt, hogy milyen is valójában, hogy mit is tett. Csak míg Fletónak van alkalma újra építenie önmagát, addig Escobárral a mai túlsúlyban lévő hollywood-i balos média teszi ezt meg. Annak ellenére, hogy Victoria Eugenia Henao kifejtette, ezzel nem ért egyet és ezt a film készítőivel is közölte, azok nem törődtek ezzel. Erre persze rátesz egy lapáttal a nemzetközi balliberális média, hiszen ha baloldali gazembereket kell tisztára mosni, az nekik nagyon megy (Che Guevara). Bezzeg Pinochet, Salazar vagy Franco.

Escobarra viszont rá lehet húzni a balos sémát, és ezt meg is teszik. Ennek megértéséhez jó ha kicsit megvizsgáljuk Latin-Amerika társadalmait, persze csak nagyon felületesen. Általánosan elmondható, hogy ebben a régióban nagyon nagyok a társadalmi különbségek. Rendkívül sok a szegény, vékony közép- és még vékonyabb felső réteggel, alig átjárhatóan, ami folyamatos társadalmi feszültségekhez vezet. Nem is kell csodálkozni, hogy Kubában, Venezuelában vagy Bolíviában sorra balos vezetők jutottak hatalomra és mellettük akkor is kitartanak, ha tönkre teszik az országot. Ennek a világnak a kialakulásában fő szerepe van az USA Monroe-elvének (1823) ami oda vezetett, hogy a felső társadalmi-gazdasági rétegek, amiket általában jobboldalinak titulálnak, kiszolgálják a nemzetközi tőkét és az USA érdekeit, ezért is tud beavatkozni folyamatosan a nagy északi testvér a déliek ügyeibe. Kellenek az ásványkincsek, kell az olcsó áru és persze a stratégiai támaszpontok. A beavatkozás állandó a mai napig, ha kell csak gazdasági, ha kell diplomáciai, ha kell katonai (Chile 1973, Grenada 1983). A gazdasági beavatkozásról van egy jó sztori, aminek egy magyar gyógyszergyártó az elszenvedője, de ezt most hagyjuk. A fenti okok miatt alakul úgy a helyzet, hogy pl Argentínában a baloldal zengi a nemzeti jelszavakat függetlenséget követelve (=az USAtól való gazdasági függetlenség, Peron-jelenség), és általában tönkre is teszi a gazdaságot, a jobboldal meg kénytelen behívni az IMF-et, ami persze megszorításokat, USA-privatizációt jelent. Amikor elegük lesz, akkor jön újra a baloldal. És ez a húzd-meg ereszd meg vonal minden ottani országban jelen van. Aki jobban figyelt Rózsa-Flores Eduardo ügyére, ott is ez volt a hátterében. És aki a helyi szegények mellett áll ki a gazdagok és az USA-val szemben azt a balliberális globális médiakonglomerátumnak ünnepelnie kell. Ennek élharcosa Hollywood, és a Narcos című sorozat egy tégla az építményben, kérem így figyelje mindenki a sorozatot.

Szóval ennek a dél-amerikai balos közegnek a hőse Escobar, tehát ünnepre fel. A tömeggyilkosságokat nehéz letagadni, azokat úgyis az elitet védő rendőrök és a rivális bandák ellen hajtották végre, így inkább a jótéteményeket hangsúlyozzák amikkel a szegényeket segítette, bár a sorozatban ez csak időnként kap teret. A mosdatás egyik megmosolygatató (felháborító) része az azonnali.hu egy interjúrészlete, amikor is a kérdező felveti, hogy Escobar volt szeretője most a Russia Today tudosítója. Az exfeleség, aki eddig nagyon szolidan nyilatkozott a tömeggyilkos drogbáró vislet dolgairól, hirtelen feljajjdul: "Szent ég! Hát, ilyen világban élünk." 

Igen, végre elérkeztünk a lényeghez: az, hogy a férje által indított drogháborúnak hány közvetlen és közvetett áldozata volt, mekkora szenvedést hozott az országra és az USA-beliekre, az alig váltott ki valami reakciót. De az hogy a szeretője a Russia Today-nek dolgozik az már tűrhetetlen.

Szóval szépen összeáll a kép: a kétségtelenül erőszakos sorozatban is majdhogynem csak magába forduló, töprengő vezetőnek bemutatott Escobar a felesége által is jóságos, intelligens, balos férjé nemesült.

victoria_eugenia_henao.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr615353342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása