Ha van olyan mai amerikai sorozat amit szinte fenntartások nélkül tudok ajánlani az a magyar közönségnek Zsaruvér címmel bemutatott Blue Bloods. Egy olyan konzervatív szemléletű műről van itt szó, amiben az amerikai, és lassan európai, mindennapi társadalmi problémákat feszegetik, mellé jó kis büngyügyi történeteket is kapunk.

------------------------------------------------------------

A hajdani Magnum sorozattal híressé vált Tom Selleck most New York város rendőrfőnökeként és egy zsarucsalád fejeként játszik a TV-ben hétről hétre. Olyan összetartó család életét figyelhetjük, ahol különleges értékként mutatják be a hűséget, a családi összetartozást és összefogást, a veszekedések utáni megbocsájtás fontosságát. Persze ellentétre mindig van ok, mert a család nagy része rendőr, míg egy része ügyvéd és ügyész. Minden részben van egy jelenet amikor együtt ül a család az asztal körül a vasárnapi ebédnél, és az aktuális témákról beszélgetnek különböző szemszögekből. Azért érték ez, mert a kicsit Szomszédok "népnevelés" utánérzés ellenére is érdekes, értékelést kaphat aki kíváncsi arra, hogy mennyiféle vélemény és szempton létezhet ugyanarról a kérdésről. És ami fő, hogy meg lehet ezeket normális hangnemben is beszélni, nincs szükség a manapság divatos ballibsi "csak a mi álláspontunk az érvényés, mindenki más náci" szélsőséges kultúrára.

zsaruver_tom_selleck.jpg

Felmerülnek itt személyes, családi, szakmai, jogi, társadalmi, kultúrális kérdések és valós problémák garmadája, mégsincs az embernek az az érzése, mint az előbb említett Szomszédok esetében, hogy a film készítői meg akarják mondani a tutit.

A bűnügyek és rendőrségi jelenetek néha kicsit suták, hiszen ez elsősorban dráma, és nem krimi kategória, és mindig van megoldás, győzedelmeskedik a jó. Nem is lehet másként, hiszen a manapság divatos rossz kultúrájának dicsőítése a cinizmus terjedéséhez vezet. Legalább itt nem. És ami számomra különleges, majdnem minden részben imdákoznak. Keresztények. Méghozzá katolikus keresztények. Ejha, ilyent is ritkán lát az ember amerikai mainstream sorozatban.

A sorozat immáron a 11. évadnál jár, kicsit kezd leülni és önimsétlővév válni, de még mindig van benne elég erő, hogy bátran ajánljam bárkinek.zsaruver.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr516304240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása