Lassan már sok száz oldalas tankönyvet lehetne írni, hogy az RTL Klub híradója milyen ordenáré módon hazudozik Magyarországról és a kormányról. Bár azt is mondhatnám nem szükséges azt a könyvet megírni, megtették már mások. Érdemes a nagy függetlennek gondolt újságokról vagy TV-csatornákról írt leleplező könyvek közül párat leszedni a polcról, és ugyanazokat a jól ismert manipulatív technikákat ismerhetjük fel a "magyar" csatornán is. Hirtelen a Médiahazugságok és a Megvásárolt újságírók című könyveket mondanám, bár van ennél jóval több is.

Ez azért jutott eszembe, mert ma megint az RTL esti híradóját néztem, és ha nem okoznának ennyi kárt az országnak, akkor azt mondanám jót röhögök rajtuk, de hát az állandó hazudozásaikkal nemcsak a kormányt húzzák le, hanem az ország fejlődését is hátráltatják.

Az egyik hír például arról szólt, hogy az Eurostat statisztikái szerint Magyarország régiói nem fejlődnek, ugyanazon a szinten állnak százalékos arányban mint négy éve. Az egy kérdés, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem fejlődtek a régiók, hanem, hogy az EU-szinttel azonos arányban fejlődtek, és a sok évtizedes szocialista rombolás és eladósítás után ez is nagy szó, miközben Orbánék végig válságban és recesszióban dolgoznak. De most az ilyen apró csúsztatások ne is érdekeljenek.

Az igazi nagy hazugságokat a statisztikák megfelelő kiemelésével/elhallgatásával és magyarázatával lehet tálalni. Kedves RTL-ék "elfelejtették" megemlíteni, hogy amit ők közöltek az nem a GDP/fő hanem a GDP/fő PPS azaz az egy főre eső GDP vásárlóérő paritáson számolva. Kiemelték, hogy Magyarországon van a nyolcadik legrosszabb helyzetben lévő régió (azt elfelejtették mondani, hogy van Észak-Magyarországánál rosszabb francia régió is), aztán elmondták, hogy van egy-egy lengyel és román régió amik 6-7%-ot nőttek, és, hogy Pozsony és Prága milyen jó helyen van. Csak azt felejtették leírni, hogy ezek miért vannak. Bár az már túl bonyolult lenne egy átlag RTL-nézőnek. Mert azt, hogy miért pont azt a két régiót emelték ki és hasonlították a magyarhoz azt nem mondták el, azt sem, hogy az egyes országok régiós határait a tagországok határozzák meg maguknak, ezért jól jött RTL-éknek, hogy a csehek és szlovákok Prágát és Pozsonyt önálló régióként tüntetik fel, és városként mennyivel előrébb kerülnek a statisztikákban mint pl a magyar nagy régiók. De azt is mondhatnám, hogy Prága és Pozsony ezen a listán az összes(!) svéd régiónál gazdagabb. Vagy annak tűnik. Sőt eszerint az EU leggazdagabb vidékei.

Sokáig lehetne elemezni a számokat, de a csatorna szerkesztői persze úgy játszottak a számokkal, ahogy az épp aktuális érdekeinek megfelel.

Aki kicsit pontosabb képet akar kapni a helyzetről az nézegesse a részletesebb számsorokat.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/7/77/Gross_domestic_product_%28GDP%29_per_inhabitant%2C_in_purchasing_power_standard_%28PPS%29%2C_by_NUTS_3_regions%2C_2011_%281%29_%28%25_of_the_EU-28_average%2C_EU-28_%3D_100%29_RYB14.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr447483402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.22. 21:11:19

Mennyit fizet viktátorod ezért a mocsokáradatért?

micsoda? 2015.05.22. 22:25:20

Nem akarok számokat nézni, sokad
magammal azt nézem, hogy miként élek. A GDP alakulása sem érdekli a nagy többséget.

Tényleg irigyek a magyarok, már a tv. csatornákra is:)

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2015.05.26. 12:44:33

@pythonozok: És neked mennyit fizet Ferenc vezír (vagy éppen Vona vezír) az ostobaságodért? Olvasd el a blogbejegyzést ami színtisztán számok elemzésére épül, te meg itt nekiállsz viktátorozni? Ennyi eszed van csak? Vitázz a tényekkel.

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2015.05.26. 12:47:31

@micsoda?: Mi van? Ki irigy a TV csatornákra? Ezt nem értem.

Lehet, hogy a GDP alakulása nem érdekli a nagy többséget, de képzeld el azon alapul a jólétünk. Az más kérdés, hogy az ország nagy részének annyi esze sincs, hogy az alapvető gazdasági összefüggéseket átlássa, főleg ami a napi életét érinti.

micsoda? 2015.05.26. 15:04:02

@jobbkonyok: Az RTL- nagy a nézettsége, talán az irritált.

Ugyan már, állítólag a fejlett nyugaton sokkal butábbak, nemcsak gazdasági összefüggésekben, de jobban élnek. Ne szöveg legyen, hanem jólét!Ez számit!

Az is elég rossz szokásunk, hogy politizálunk úton- útfélen. Már csak egy kis gazdasági "turbó" hiányzik:)

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2015.05.26. 18:54:15

@micsoda?: Téged irritál az RTL nézettsége? Vagy mi? Nem értem még mindig. Én leszarom az RTL nézettségét. Engem a folyamatos hazudozásuk irritál. A reklámadó előtt is színvonal alatti trágyadomb volt, de most, hogy kb adót is kellene fizetniük megharagudtak a kormányra és legocsmányabb hazugsághadjáratba kezdtek. Ez irritál.

Én nem tudom Nyugaton butábbak e, annyit tudok róluk, hogy ők is évtizedek alatt teremtették meg a jólétet, nem 5 vagy 10 év alatt, és azon is el lehet elmélkedni, hogy a legtöbbjüknek ott voltak háttérnek a gyarmatok, a gázlelőhelyek és olyan pártok amelyek egységesen az ország jólétét akarták. Nekünk a munkaerőn kívül semmink nincs, csak olyan balliberálisaink akik folyamatosan hazudoznak, kormányon meg szétvernek mindent és ehhez asszisztál a sajtó nagy része, köztük az RTL is. Ilyen adóssággal a hátunk mögött igen lassú lesz ám a jólét építése, és ezt köszönd kedvenc balos-liberális elvtársaidnak, mert ők adósították el az országot a 70-es évektől, azt nyögjük még mindig.

micsoda? 2015.05.27. 08:53:04

@jobbkonyok: Sokan nézzük az RTL müsorát, mert a többi csatorna a kormány szócsöve, igy van ez, nemcsak képben, hangban is.

Adósság? Abban nagyban bejátszott a kárpótlás intézménye. Az sem ártott volna a SZU -tól követeljük a jóvátétet, mondjuk a Gulágban végzett munkáért, és a többiért.

Nem, mi 100 év mulva sem érjük el a nyugat mai szintjét, a magyar mentalitás már csak ilyen. Hencegünk, hősködünk, verjük a mellünket külföldön,miközben kilóg a fenekünk:)

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2015.05.27. 14:48:41

@micsoda?: engem nem érdekel ki nézi az RTL szellemileg igénytelen műsorait. Politikától függetlenül ez a csatorna a média legalja. A pöcegödör. Akinek ez kell, az nézze nyugodtan. Politikai vonalon meg az RTL az ellenzék szócsöve. Az nem érdekel? Csak az zavar, hogy az M1 a kormányhoz húz, de az nem, hogy az RTL, TV2, Story stb balra húz? Hát ehhez csak gratulálni tudok.

Magyar gazdaságtörténetbe meg kicsit ásd bele magad. A magyar eladósodás a '70-es években kezdődött, a kárpótlásnak semmi köze nem volt hozzá. A '90-es évek elejétől szépen csökkent, egész 2002-ig, még Hornék alatt is. Aztán jött ez a Gyurcsány-MSZP-SZDSZ társaság és újra belökte az országot a gödörbe, még a válság előtti konjunktúrában sem voltak képesek fejlődést elérni, ami látszólag növekedés volt azt mind hitelből fedezték. Orbánék meg hitel felvétele nélkül, végig válságban produkálnak ilyen növekedést, arról nem is beszélve, hogy közben a balos- "liberális" ellenzék ott árt az országnak ahol tud.

micsoda? 2015.05.27. 20:09:45

@jobbkonyok: Szerintem az a normális, ha mindkét oldalt meghallgatod. A Kosssuth rádióból veszem a kormány mondandóját, és az RTL - től kapom a másik oldalt. Valahol a középen van az igazság.

Valóban nem mélyedek el a gazdaság történetében, viszont abban igazam van, hogy pazarolni nem kell, ha baj van. A rendszerváltás pedig azzal kezdődőtt. (privatizáció, kárpótlás). Nyerni kellett a komcsikkal szemben.
Az államadóság napjainkban mindig attól függ melyik oldalról nézzük, jobb v.bal:)

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2015.05.28. 13:51:24

@micsoda?: Mi a pazarlás? Kinek mi. Az emberek többségének bármi pazarlás ha a közpénz nem közvetlenül az ő zsebükbe megy és ilyennel jól lehet őket hergelni. Pl stadionok. Jól hangzik, hogy micsoda pazarlás, de azt nem mondja el az RTL, hogy ez mennyi munkát ad, mennyivel lendíti meg az ipart, hoz létre új vállalkozásokat, adót, járulékot, és egy ilyen létesítmény később mennyi hazai és nemzetközi rendezvénynek ad majd otthont. Csak azt hallják RTl-éknél, hogy pazarlás. Az egészséges embernek pazarlás az egészségügy, a műveletleneknek pazarlás az opera meg a balett, színház, az autósnak meg a tömegközlekedés támogatása.

Abban meg nagyon tévedsz, hogy az államadósság attól függ melyik oldalról nézzük. Az adósság növelése kizárólag a baloldalhoz köthető. De ez nem magyar sajátosság, Európa nagy részén ez a jellemző. Megint azt mondom: olvass sokat a témában, különben megvezetnek a TV-k.
süti beállítások módosítása