Nemrég egy kommentelő naívnak ítélte azon eszmefuttatásomat amikor azt ecsetelte, hogy a szocik mennyi hatalmat és befolyást örökítettek át a szocializmus éveiből és ezt mennyire ki is használják. Elgondolgodtam, tényleg ennyire naív lennék? Ezért egy kis sorozatot indítok azért, hogy összeszedjem és példák sorozatával igazoljam mire is gondoltam.

Elsőként a Kulcsár-ügyet nézem meg. Ez tipikus példája annak, hogy mennyi információ keveredet éveken keresztül milyen háttérpénzek befolyások mozdultak meg és mennyire nem értette már a végére senki, hogy miről is szólt a dolog. Pedig nagyon egyszerű: az utolsó nagy magyar állami tulajdonú bank a K&H, a szoci elvtársak és haveri köreiknek a piaci kamatnál jóval nagyobb összeget ígért a befeketett pénzükért. A baj az, hogy nemcsak a saját pénzüket forgatták, hanem a bankon keresztül az államét is kockáztatták. Mert honnan szerezték a nagy pénzeket? A tőzsdéről. Ja meg persze Állam Bácsitól amikor a tőzsde már nem hozott elég zsét.

Szóval aki minumum 50 millióval bekerült a VIP körbe - ahol egy sima képviselő a ranglétra legalján volt - annak megforgatták a pénzét az akkor nagyon dübörgő magyar majd orosz tőzsdén. A sztori szerint voltak akiknek felajánlották a lehetőséget is a bekerülésre, és aki visszautasította az az MSZP-n belül elszigetelődött. Mert nem sározódott be e többiekkel együtt és így nem vált cinkostársá. Az ilyenek hamar a körön kívül találták magukat a párt dolgaiban is. Így folyt ez egészen a nagy orosz pénzügyi válságig 1998/99-ig. Akkor hirtelen 10 milliárdossá nőtt a veszteség és ezt be kellett nyelni. És ki tette ezt meg? A privatizálás során fellépő új tulaj, egy nevesincs ír bank. Miért éppen nekik adták el a szocik a K&H-t? Mert ő vállalta a veszteségeket szó nélkül és helyén hagyta a szocik embereit a vezetésben.

Aztán ők sem bírták anyagilag és jött az ING, aki beszállt az üzletbe. Ott már komolyabb emberek ültek a vezérek székében, egyből átlátták a veszteséget és borult a bili. Persze előtte volt Synergon, Pannonplast és társai amelyeken keresztül próbálták a szocik csökkenteni a veszteségeket, de az már nem sikerült.

Kik volt az ügy főszereplői? A VIP lista teljesen sosem derült ki, de olyan összefonódások voltak politikusoktól kezdve a bankvilág szereplőin át a rendőrfőnökökig, hogy ez egy résztvevő szavával élve, a magyar társadalamat megrengette volna ha minden kiderül. Így csak egy legtöbbek számára érthetetlen katyvasz lett ahol a Kulcsár Attila volt az "arc".

Pedgi ő egy közepes értelmi színvonalú ember a történeteben. Volt itt minden titokzatos balesetektől kezdve, gyilkosságig, bármi ami elképzelhető Itt a főszereplők az MSZP gazdasági háttér- emberének számító Erős János, a titokzatos O.S. szignójú rendőrfőnök, aki később megkapta a jutalmát, mert eltüntette a bizonyítékok jó részét, az érettségizett államtitkár Gál J Zoltán aki a szocializmusban belügyminiszter apukának köszönhette karrierjét, Baja Ferenc, Medgyess Péter vagy épp Gyurcsány Ferenc. Emlékszünk még Kulcsár híres lehallgatott telefonjára? "Szóljatok a Gyurcsányinak". És hogy, hogy nem, ez a lehallgatási jegyzőköny hirtelen eltűnt a nemzebiztosnágiaknál. Szóval ott is működötek a szocik háttéremberei. De az ügyben elég mélyen belekeveredett Lendavi Ildikó, Kovács László a barátnője révén, Bárdos-Máté házaspár és sokan mások a szoci körből.

Aki részleteiben akarja tudni, annak rendelkezésére áll elég könyv/film/híradó részlet. Csak ne tessék elfeljteni mit is tett az országgal a szoci elit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr915812342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása