Egyáltalán nem szeretem ezt a "gazdasági szabdságharc" kifejezést, de most mégis ezt a címet adtam egy kis reklám kedvéért


A jobboldali elhajlással egyáltalán nem vádolható Hetek című hetilap, számomra meglepő módon lehozott egy interjút, egy volt IMF-Világbanki vezetővel, Karen Hudes-al. Bár lehet nem is annyira meglepő taktikai szempontból, ha valaki olvasta a Fesz van című könyvet, tudja miről beszélek.

Szóval ez a IMF-es hölgy igencsak dícséri a magyar kormányt, amiért képes volt megszabadulni az IMF-Világbank párostól. De hát a magyar kormány olyan mint a bölcs ember: mások kárából tanult. Nagyon jól tudta, hogy az IMF hogyan teszi tönkre a rászoruló országokat. Margaret Thatcher már sokkal korábban figyelmeztett a magyar kormányokat a veszélyre, de jó néhány más államcsőd is példaként szolgált, pl Argentínáé.

A mostani interjúban szó van arról, hogy zajlanak ezek a folyamatok, és miért nincs erről több cikk az újságokban. Íme néhány részlet:


"- Ha már Magyarországot említette, mit gondol a magyar kormány pénzügyi szabadságharcáról? Mérv­adó szakemberek idehaza és külföldön egyaránt azt állítják, hogy az IMF-től való megszabadulás árát sokkal drágább banki piaci hitelekkel kellett megfizetni.

–Nagyon nagyra tartom a magyarokat, hogy vállalták ezt a bátor lépést. A történelemben nem ez az első eset, amikor önök bebizonyítják, hogy nem engedik magukat megfélemlíteni külső erőktől. Nem lepődöm meg azon, hogy ezeket a lépéseket a kontroll alatt tartott média és az általuk idézett szakértők igyekeznek negatív színben feltüntetni. Valójában azonban a világ minél több országának kellene követnie a magyar példát."

"A Világbank hangzatos mottója az, hogy szegénységmentes világot akar megvalósítani. Ezzel szemben azt tapasztaltuk, hogy ezek a megsegített országok nem tudtak kitörni a szegénységből, viszont egyre nagyobb adósságot görgettek maguk előtt. A világbanki hitelprogramok ártottak a helyi gazdaságoknak, nemzetközi óriáscégeket hoztak helyzetbe, miközben a munkahelyek száma csökkent. Csak úgy tud egy ország kitörni a pénzügyi függőségből, ha a saját kezébe veszi a pénzkibocsátását, ehhez pedig meg kell szabadulni a nemzetközi kontroll alól."


És végül még egy idézet:

"- Ön azonban a különböző internetes videóinterjúiban azt állítja, hogy a korrupciónál sokkal nagyobb bajok vannak a Világbankkal és a nemzetközi pénzügyi rendszerrel. Ha jól értem, azt kifogásolja, hogy egy nagyon szűk globális elit kontrollálja a nemzetközi pénzügyi folyamatokat. A WikiLeaks-üggyel és a Snowden-aktákkal hónapokon át tele volt a világsajtó. Ezekről a gazdasági botrányokról miért nem hallani szélesebb körben?

– Miért csodálkozik ezen? Húsz évvel ezelőtt a legnagyobb amerikai nyomtatott és elektronikus médiumok 50 különböző tulajdonos kezében voltak, ma pedig mindössze öt médiacsoport birtokolja ezeket. A felvásárlások mögött ugyanaz a 100-150 személyből és intézményből álló pénzügyi szuperelit áll, amelynek tagjairól egy 2011-es svájci vizsgálat megállapította, hogy a világ pénzforgalmának a 60 százalékát kontrollálják. A diplomáciai és titkosszolgálati kiszivárogtatások nem sértik az érdekeiket, annál inkább a pénzügyi, korrupciós botrányok."


Forrás:
http://hetek.hu/kulfold/201402/a_vilagbank_karositja_a_nemzeteket

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr985828311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása