6 Underground, azaz mit csinál egy unatkozó, de világmegváltó tervekkel rendelkező amerikai milliárdos. Ez is lehetne a hosszított címe az új hollywood-i produkciónak Ryan Raynlods főszerepelésével. A film esztétikai értékelésétől, mint eddig is, elzárkózok, inkább a háttérben lévő üzeneteket próbálom megfejteni.

Szóval a mű arról szól, hogy van egy unatkozó milliárdos, akit már nem köt le a pénzcsinálás, meg a technológia, mert hát honnan máshonnan jöhetett volna főszereplőnk mint a tech világából, nem ám valami ócska unalmas iparágból, pláne, hogy nézne ki ha valami mezőgazdasági vilgácég vezetője kezdne az emberiséggel jót tenni. Mert hát ez a kiindulópont:  One, mert ez a neve, unatkozik, és összeszedett egy "szakemberekből" álló csapatot, akikkel nekiáll jót tenni. Most azt hagyjuk, hogy a saját területükön kimagaslóan jó szakik (orvos, bérgyilkos, autóvezető stb) miért is vállalják be, hogy teljesen feladják korábbi életüket, úgy, hogy nem térhetenk oda vissza, és helyette kapnak egy olyan csoportot, ahol a nevüket sem árulhatják el egymásnak, nehogy kötődjenek és az az alapelv, hogy  "mindenkit hátrahagyunk". 

Ami igazán érdekes az a főszereplő, legalábbis ahogy ebben a produkcióban próbálják korunk új szuperhősének prototípusát felépíteni. Adva van a fent említett unatkozó milliárdos, aki egy szép napon úgy dönt, hogy önbíráskodásba kezd és Közép-Ázsia kies vidékén megbuktat egy regnáló államfőt, mert hát nem tetszik neki az ő tevékenysége, és a többi politikus meg semmit nem csinál az ügyben. És itt van a probléma, mert elkezdik felépíteni azt a narratívát, hogy a politikusok közömbösek/rosszak ellenben a jófej tech guruk a jók, akik bármit megcsinálhatnak. Ez jól illeszkedik a mai politikai vonulatba, ahol a balliberális erők kifejezetten ebbe az irányba visszik a társadalmi életet: a választott és felhatalmazott politikusok (és nemzetállamok) minél kevesebb hatalmat kapjanak, mert azzal úgyis visszaélnek, ellenben a senki által nem választott, senki által nem ellenőrzött NGO-k/civil szervezetek/milliárdos tech guruk viszont csináljanak amit akarnak, mert alapvetőn képtelenek rosszul dönteni és amúgy is a nép hangjai. Ebben sűrűsödik korunk liberalizmusának minden gőgje, felsőbbrendűség-érzése és mindenki más lenézése. Azt, hogy a kis létszámú, de tetterős politizáló "civilek" és a tech guruk, hogyan élnek vissza hatalmukkal azt láthatjuk nap mint nap: facebook, apple, a Soros pénzelte TASSZ, Helsinki Bizottság ugyanúgy önbíráskodnak mint filmünk főszereplője. Természetesen a jó cél érdekében. És a filmben közben halomra gyilkolják az embereket, de hát ők ugyis a rosszak. Hogy miért? Mert hőseink így döntöttek. Önbíráskodás. A filmben a megbuktatott államfő elleni akciót még meg is lehetne magyarázni, de a történelemből tudjuk, hogy az önbíráskodóknak nem szokásuk megállni, és ma azzal igazolják magukat, hogy az emberiségért cseleksznek, de holnap már azért gyilkolnak mert nem teszenek nekik a más vallásúak, bőrszínűek vagy akiknek nagyobb a kisujjuk mint nekik. A jogállam, mégha sokszor rosszul is működik, nem véletlenül alakult ki évezredek fejlődése során. Nem írhatja felül az, hogy egy unatkozó milliárdos éppen mit gondol jóról és rosszról.

6_underground.jpg

Ajánlott olvasmány: Tőkés társaságok világuralma

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2415357860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása