Az intelligens ember nem onnan ismerszik meg, hogy mindent tud, hanem, hogy tujda kinek higgyen. Ez akkor jutott eszembe amikor Gődény György egyik videóját néztem és a már annyiszor megismert gondolkodási struktúra rajzolódott nála is ki.

------------------------------------------------------------

Gődény György, dr Tamási József, dr Borbély Katalin. A vírustagadók körében mostanában ők a sztárok, bár ők egyáltalán nem tagadják magát a vírus létét, csak annak hatásait. És sokan hisznek nekik. De miért is? Erre nem tudom a választ. Hiszen ők nem szakemberek. De ebben megmutatkozik korunk bonyolultsága, ha valaki meggyőzően adja elő a féligazságokat, akkor is hisznek nekik, hiszen ha egy témában valakinek nincsenek ismeretei, akkor számára a féligazság is igazság. Akik pedig a téma valódi szakértői azok hallgatnak, vagy alig hallani a hangjukat. Amikor rákeresek arra a szóra, hogy "koronavírus" akkor a youtube szinte csak Gődényt adja ki, ha meg valódi szakember szólalnak meg akkor is teljesen érdektelen információkról beszélnek, pl hordjunk maszkot, mert az milyen fontos.

Előljáróban annyit, hogy nem vagyok szakember, ezért nem is akarok most a vírusról írni, hanem csak az intelligens gondolkodásról. Először is annyit, hogy a világunk annyira bonyolult, hogy minden tudományágnak megvannak a rendkívül specializált szakemberei akik ahhoz az adott szakterülethez értenek. Ezért Gődény György nem ért a koronavírushoz. Ő nem orvos, nála koronvírus esetén a doktori cím kb annyit ér mint egy ügyvédé. Sokat elárul róla, hogy doktornak hivatja magát, és fehér orvos köpenyben virít a videóiban, és az is, hogy letiltja a hozzászólásokat. De mondhtaják, hogy az orvosin végzett, különben is ott van dr Tamási és dr Borbély is. Igen ők ketten orvosok, csak nem járványügyi vagy virulógus szakemberek. Nézzünk pár példát.

Magamról annyit tudok mondani, hogy amikor megszereztem az informatikus alap diplomámat nagyon örültem, hogy mennyit értek az informatikához. Aztán amikor pár évvel később írtam már a számítógéphálózati szakmérnök diplomámat, akkor döbbentem rá, hogy kb nulla a tudásom, mert felfedeztem, hogy az informatikán belül, ott is a hálózatok ISO/OSI modelljének negyedik szintjének protokolljaiból az addig ismert 3-4 helyett van kb száz darab, amiknek a felületes végigtanulmányozása is hónapokat venne igénybe, nemhogy az alapos ismerte. És itt most egy tudományág, szakterületének, a szaktartületének a szakterületéről beszélek, amiről álatalános informatikus mérnökként nem is tudtam, hogy létezik. De érdemes elolvasni A nagy Fermat-sejtés című könyvet ami egy érdekes matematika történet, és amiben leírják, hogy amikor a nvezett tételt bebzonyították és amin a matematikus professzor 10 évet dolgozott, akkor a végén ejtett egy apró hibát. Az egyetem felajánlotta neki, hogy ad mellé egy másik professzort újraszámolni a bizonyítást. Erre az volt a válasz, hogy az nem jó mert egy képzett matematika professzornak is legalább három hónap mire egyáltalán elmagyarázza miről is szól a tétel, és a gyakorlati megértésről, illetve munkáról nem is beszélve. Ezekkel azt akarom mondani, hogy hiába inforamtikus valaki, nem biztos, hogy a mellette ülő informatikus munkáját érti, vagy egyáltalán sejti, hogy az mit csinál. Attól, hogy valaki matematikus, attól még nem érti a másik matematikus munkáját. Attól, hogy valaki orvos attól még nem érti a másik orvosi szakterületet. És jelen esetben erről beszélünk: néhány hozzá nem értő orvos belekotyog egy másik orvosi szakterületbe. Nekem itt dr Csókay András nyilatkozata a szimpatikus, aki amikor megkérdezétk a koronavírusaról, azt mondta ő ehhez nem szól hozzá, mert ezen a területen az ismerte annyi mint egy tájékozott laikusé.

 

Akkor mi lenne a megoldás? Szerény véleményem szerint jól kommunikáló szakemberekkel kellene rengeteg videót készíteni, feltölteni a youtube-ra, cikkeket iratni, érthető rövid nyelvezeten, mert ezt a vírustagadó és kicsinylő mozgalom életeket veszélyeztet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbkonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8516227982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása